Annonce

Et fotografi af en mand med skjorte og blå bukser der holder sin tomme lomme ud

Konkursramt? Sådan hjælper FOA


FOA står klar i kulissen med både råd, vejledning og økonomisk hjælp, når en konkurs gør tilværelsen usikker.

Annonce

FOA støtter dig på flere måder, hvis du bliver ramt af konkurs Colourbox

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

Opdateret 9. oktober 2015.  

Mange ansatte i private plejefirmaer har været ramt af konkurser den seneste tid. Det efterlader medarbejderne i en svær situation med både sorg og en masse forvirring. Men heldigvis er der hjælp at hente i FOA.

”Når en arbejdsgiver går konkurs, er der en masse komplicerede regler, man skal være opmærksom på. Det er her, FOA træder til, så det er en kæmpe fordel at være medlem,” siger konsulent i FOAs overenskomstafdeling Mumme Thing til Fagbladet FOA.

"Så snart FOA hører om en konkurs, træder vi til med råd og vejledning. Senere kommer den økonomiske hjælp i form af lån til medlemmerne. Desuden står FOA altid til rådighed for at hjælpe de tidligere ansatte videre," siger han.

FOA har til nu ydet lån til konkursramte på i alt omkring 2,8 millioner kroner.

Lån og hjælp

Når der sker en konkurs, skal der sendes papirer ind til Lønmodtagernes Garantifond, så medarbejderne kan få dækket den manglende løn. Her træder FOA til og hjælper med alt papirarbejdet.

”Lønmodtagernes Garantifond har en sagsbehandlingstid, der nemt kan vare 3 til 4 måneder. Men hvis man er medlem af FOA, yder vi et lån, der svarer til dagpengesatsen, så man ikke skal bekymre sig om, om man kan betale sine regninger,” siger Mumme Thing.

Men selvom FOA yder en stor hjælp med de praktiske ting, er det vigtigt selv at huske at melde sig ledig fra det øjeblik, man bliver fritstillet, påpeger han.

Flere politiske initiativer

Ud over at hjælpe den enkelte har FOA flere politiske initiativer i gang, der skal sætte fokus på ulemperne ved udlicitering.

”Det er ingen hemmelighed, at FOA er i mod udlicitering på velfærdsområder. Private firmaer kan gå konkurs, og det kan kommuner ikke. Derfor er både borgerne og de ansatte mere udsatte. Derfor har vi også anbefalet et udliciteringsstop, indtil vi finder en løsning, der kan stoppe konkursbølgen,” siger Mumme Thing.

Derudover anbefaler FOA kommunerne at fokusere mere på kvaliteten og mindre på økonomien. Samtidig skal der stilles en økonomisk sikkerhed, så det ikke er kommunernes ansatte, der skal rende stærkere, og den kommunale hjemmepleje, der hænger på en kæmperegning, efter konkursen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev