Annonce

Nærbillede af arm der vaccineres

Sosu-opgave mod influenza-dødsfald

Ny kampagne skal få flere til at lade sig vaccinere mod influenza. Social- og sundhedspersonalet har en opgave i kampagnen.

Annonce

Færre danskere ville dø af influenza, hvis de tager i mod den gratis influenzavaccine, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.        Colourbox

Af Kristine Jensen
Journalist

Annonce

Sundhedsstyrelsen har netop startet en kampagne for at få flere til at lade sig vaccinere mod influenza. Og her kan social- og sundhedspersonale have en oplysende rolle, mener formanden for FOAs social- og sundhedssektor Karen Stæhr.

"Personalets rolle vil være at tale med borgerne om kampagnen og anbefale dem at gå til egen læge og tale med lægen om vaccinen. Det er altid en lægelig vurdering, om du er rask nok til at blive vaccineret," siger hun til Fagbladet FOA.

Kampagnen retter sig mod de grupper, der har en særlig risiko for at blive meget syge eller dø som følge af influenza. Det er ældre over 65 år, personer med kroniske sygdomme som astma, KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdomme samt gravide, der har øget risiko for at abortere eller føde for tidligt.

Gratis for risikogruppen

"Den virker ikke". "Der er for mange bivirkninger". "Mit immunforsvar skal nok klare det".

Sådan svarer mange danskere med særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza i en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

"Der er alt for mange i risikogrupperne, der tror, at influenza ikke er alvorligt for dem, og som heller ikke tror, de er i særlig risiko for overhovedet at blive smittet. Det er bekymrende, at disse opfattelser får folk til at fravælge vaccination, når fakta desværre er, at der hvert år dør 1000-2000 mennesker som følge af influenza. Vaccination er den bedste beskyttelse, vi har," siger læge Lars Brostrøm i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

Vaccinen er gratis for borgere over 65 år, førtidspensionister, kronisk syge og gravide efter 12. uge.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev