Jo oftere man oplever, at der ikke er tilstrækkeligt med personale i forhold til patienter eller beboere, jo større er risikoen for, at man bliver udsat for vold eller trusler.
Det viser en ny undersøgelse blandt FOAs og Dansk Sygeplejeråds medlemmer i psykiatrien.
33 procent af de FOA-medlemmer, der ikke oplever, at der er personale nok i forhold til patienter og beboere, har været udsat for vold på deres arbejde. Det gælder kun for 21 procent af dem, der synes, at der er tilstrækkeligt med personale. Den samme tendens gælder i forhold til tid til samtaler og nærvær. Volden er mest udbredt blandt dem, der ikke synes, at der er tid nok til samtaler og nærvær.
Erfaring er kodeordet
Undersøgelsen viser også, at risikoen for vold og trusler er størst, de steder, hvor man ikke vurderer, at personalet har de nødvendige kompetencer til at løse opgaverne.
Det kan Joan Just, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på Regionspsykiatrien Vest i Holstebro nikke genkendende til. Men det handler mere om erfaring end om at have en bestemt uddannelse, mener hun.
”Erfaring er det mest afgørende, hvis vi skal forebygge vold. Også mere afgørende end hvilken uddannelse man har. Det er ens erfaring, der gør, om man kan aflæse en situation og se, om en konflikt kan ende med vold. Derfor oplever jeg, at ny-ansatte og afløsere er mere udsatte for vold end medarbejdere med mange års erfaringer,” siger hun til Fagbladet FOA.
Slået i skyllerummet
De meget erfarne medarbejdere kan dog også blive for uforsigtige og glemme at tage de nødvendige forhåndsregler og på den måde blive udsat for vold, forklarer hun.
Det skete for hende selv en dag, hvor hun lod være med at låse døren til det skyllerum, hvor hun var gået ind.
”Der var en patient, der syntes, at jeg havde kigget på hende på en forkert måde. Og så fulgte hun efter mig. Helt ud i skyllerummet, hvor hun slog løs på mig, fordi jeg ikke havde låst døren,” fortæller Joan Just.
Aldrig alene
Hun understreger, at det er vigtigt, at man som medarbejder føler sig tryg. Og derfor skal man aldrig arbejde alene – heller ikke om natten.
”Lige nu er vi aldrig alene på vagt, og det synes jeg heller ikke, at vi skal være. Men det bør heller aldrig være to ny-uddannede eller nyansatte, der har vagten. Det er ikke ansvarligt. Der skal altid være en erfaren kollega til stede,” siger Joan Just.
Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor, er enig i, at erfaring er vigtig. Men hun understreger også, at der bør afsættes ekstra ressourcer til psykiatrien, så både ansatte, patienter og beboere sikres mere tid og faglig støtte.
”Hvis antallet af medarbejdere passede med antallet af patienter eller beboere, så ville man langt nemmere kunne forudse konflikter og afværge dem, så en konflikt ikke ender med vold og magtanvendelse. Som normeringerne er nu, er det urimeligt for både medarbejdere og patienter,” siger Karen Stæhr.
Læs FOAs undersøgelse om vold i psykiatrien