Annonce

Da Lillan læste højt for sin mand, kom minderne – Nu har hun skrevet en bog til pårørende og plejepersonale


Lillan Albeck og hendes søstre har udgivet en bog med udvalgte tekster, der skal styrke samværet mellem demensramte og deres pårørende gennem højtlæsning – inspireret af personlige erfaringer.

Annonce

Fra venstre: Sussi, Majse og Lillan. Amalie Windahl

Af Amalie Windahl
Journalist

Annonce

Det var en dag som så mange andre: Lillan Albeck besøgte sin mand Henning, der havde demens, på plejehjemmet. Den her dag, fandt hun på at læse højt for ham og oplevede, hvordan højtlæsningen åbnede op for minder og samtaler, der hidtil havde været lukkede for dem. Nu har hun, sammen med sine to søstre, udgivet en bog, der kan gøre det samme for andre.

De tre Albeck-søstre, Lillan, Sussi og Majse, sidder rundt om spisebordet i Sussis lejlighed i København. Tre års samarbejde lægger foran dem i form af bogen: ”Stærkere samvær med højtlæsning”. En bog, som blev til fra hver deres kontor under coronanedlukningen. En gang om ugen mødtes de over Facetime og gjorde status på skriveriet og uddelegerede nye opgaver.

Bogen består af 74 nøje udvalgte tekster, som ved højtlæsning skal styrke samværet mellem demensramte og pårørende eller plejepersonale. Teksternes formål er at aktivere  sanserne og minde dem om noget dejligt fra deres tidligere liv.

Fra idé til virkelighed

Den yngste i søskendeflokken, Lillan, havde ikke glemt den magiske oplevelse med Henning, hvor de havde haft gode samtaler og styrket deres relation. Til en Mortensaften hos mellem søster Sussi, kom samtalen ind på Lillans positive oplevelse med højtlæsning. Det blev startskuddet til en god idé:
 
”Sussi sprang op af min sofa og udbrød: Det skal vi lave en bog om!”, fortæller Lillan.

Ligesom Lillan, har Sussi også oplevet at være pårørende. Hendes svigermor var dement og gået bort to år tidligere. Hun havde også oplevet, at det havde været svært at finde på noget at være sammen om. Bogen, håber hun derfor kan hjælpe pårørende, men også plejehjemsansatte, med at styrke samværet mellem oplæseren og personen med demens:

”Der sidder nogen, som aldrig får besøg på plejehjemmene. Håbet er derfor, at vores bog kan blive et fast inventar som personalet, frivillige og pårørende kan tage frem og på den måde opleve samvær”, uddyber Sussi.

Tilblivelsen af bogen var ikke gnidningsfri 

Storesøster Majse er som den eneste af de tre søstre ikke pårørende. Hun trækker derfor på sin viden som psykolog og har ageret diplomat, når bølgerne er gået højt imellem dem:

”Lillan var idémageren, Sussi var den detaljeorienterede og jeg var diplomaten”, fortæller Majse.

På rigtig søskende-manér har der været gnidninger og uenighed om hvordan nogle passager skulle skrives. Majse fremhæver, at det var svært at vinkle kapitlet ”Liv og levned”, da det åbner op for at snakke om særlige personer eller begivenheder, som har haft en stor betydning for mennesket demens.
 
”Jeg var jo lidt inde på, at man måske godt kunne tale om sygdom og død, men den var Lillan og Sussi ikke helt med på, fordi det var for mørkt og svært. Kapitlet handler om livets gang, og jeg synes, vi endte meget godt med, at det blev som det blev,” fortæller Majse, og de andre søstre nikker i enighed.
 
Skriveprocessen var også forbundet med sorg over at miste. Lillan blev for eksempel ofte mindet om sin mands sygdomsforløb, og understreger at han kunne huske hende, lige indtil det sidste.

”Når jeg i processen er blevet mindet om, hvordan det var med min mand, har vi kunne tale om det. Det har været rart at vi har kunne dele den her oplevelse som søstre. Jeg tror derfor ikke nogen af os, har kunne lave den her bog alene,” fortæller Lillan.

Det skal være på den dementes niveau

Ved hver tekst er der en stjerne, som indikerer sværhedsgraden af teksten. Det er for at imødekomme, at ikke alle demente kan det samme. Nogen er meget ramt på hukommelsen, mens andre måske stadig læser selv.

”I bogen forklarer vi, at man skal tage udgangspunkt i, hvad vedkommende med demens reagerer på, når der bliver læst op. Nogen kan forholde sig til en hel sides oplæsning, hvor andre måske kun kan håndtere et par linjer”, fortæller Lillan.
 
Når søstrene holder foredrag eller giver interviews om bogens indhold, har de erfaret, at det kan være svært at definere, hvad den indeholder. Det er nemlig ikke bare en samling af tekster. Den rummer også sektioner, hvor man selv kan indsætte billeder eller skrive tekst. Trods dette er budskabet med bogen helt tydeligt:
 
”Det er faktisk meget enkelt. Hvis I har nogle tekster, så kan I opnå et fantastisk samvær ved højtlæsning,” fortæller Sussi.

I forhold til søstrenes faglige samarbejde i fremtiden, vil de til en start fokusere på, at budskabet bliver udbredt til så mange som muligt. De næste par uger holder de foredrag og workshops forskellige steder på Sjælland, og til næste år pakker de bogen med til Jylland og for at udbrede budskabet der.

Om der kommer en 2’er er de ikke helt afvisende overfor:

”Nu når bogen er ude kan mange forlag godt se, at der har været et behov for en bog som vores. Det kan være vi skriver en 2’er på et tidspunkt, afslutter Sussi.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev