Der er mange, som på et tidspunkt har lagt vejen forbi DM i Skills som tilskuere.
Der er også dem, man kunne kalde en slags fan af DM i Skills – det gælder for eksempel nogle af os på Fagbladet FOAs redaktion.
Og så er der ’Familien Skills’ fra Aalborg.
En af årets deltagere er således nordjyske Christine Svanekær Christensen. Og selv om det er hendes første Skills-deltagelse, er det ikke første gang, hun og familien har beskæftiget sig med mesterskabet.
Hendes mor arbejder som social- og sundhedshjælper og er – som man kan læse lidt længere nede – vild med at være tilskuer til Skills. Og storesøster Cecilie Svanekær Christensen vandt Skills i 2020 for Region Nordjylland sammen med sin makker Mike Kevin Olsen. Siden da har man ændret formatet, så der blot er en enkelt vinder, og i år er lillesøster Christine altså ét af de 10 bud.
”Allerede da jeg startede i grundforløbet, omkring den tid min storesøster deltog, fik jeg at vide, at man også havde mig i tankerne til DM i Skills. Så på en måde har jeg forberedt mig lige siden,” siger Christine Svanekær Christensen, da Fagbladet FOA taler med hende til en landstræningsdag, hvor deltagerne kan møde hinanden og forberede sig til konkurrencen.
”Efter jeg stillede op i Skills, har jeg udviklet mig meget fagligt. Jeg føler mig mere sikker, og jeg føler mig bedre klædt på i relationen til borgere og kolleger,” tilføjer hun.
Hun er heller ikke i tvivl om, hvor stor betydning DM i Skills har for sosu-faget.
”Det er vigtigt, vi kan vise, hvad vores fag består af, hvad der ligger i vores dagligdag, og hvad det er, vi har med at gøre. Vi kan vise det til voksne mennesker, men vi kan også vise det til de unge mennesker, som er tilskuere til Skills,” siger Christine Svanekær Christensen, som efter planen afslutter sin uddannelse på SOSU Nord til november.
Beæret over at være dommer
Storesøster Cecilie er også stadig involveret i Skills, denne gang som dommer. Begge søstre understreger, at de ikke taler sammen om konkurrencen – ”der er helt lukket. På samme måde som man har sin tavshedspligt på arbejdet”, som Cecilie siger til Fagbladet FOA over telefonen. Og storesøster kommer på intet tidspunkt til at dømme lillesøster.
”Jeg tror, det bliver megafedt at prøve at være dommer,” siger Cecilie Svanekær Christensen, som i dag er 25 år og arbejder på Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling, Regionshospital Nordjylland.
”Jeg synes faktisk, det var svært ikke at være en del af Skills, for det er sådan en fed oplevelse. Så jeg vil næsten sige, at jeg er beæret over, at jeg skal være med igen. Det bidrager også til, at jeg holder mig opdateret med den nyeste teoretiske viden.”
Hun tænker også tilbage på sin egen deltagelse i Skills-konkurrencerne med glæde og taknemmelighed over den faglige ballast, hun fik:
”Man bliver bare meget mere sikker, når man har stået og været en del af sådan en konkurrence. Man træner meget, og man bliver virkelig vant til at argumentere teoretisk for sine handlinger. Og hvis du kan det, er der ikke nogen, der kan sige noget. Det har haft en stor betydning for mig.”
Stolt mor glæder sig helt vildt
Christine og Cecilie Svanekær Christensen kommer ikke til at være de eneste fra ’Familien Skills’, som er til stede i Roskilde.
Deres forældre, Lone og Jan, har lejet en Airbnb-lejlighed midt i Roskilde under hele Skills-konkurrencen og vil være at finde på campingstole med madpakker foran scenen.
Det er dem begge, der går op i Skills ”med liv og sjæl”, også selv om Jan ikke arbejder i faget.
”Det er sjovt at se en far gå så meget op i det – det er faktisk værre, end når han ser fodbold. Og nogle gange må jeg bede ham om at tie stille, fordi jeg også gerne vil koncentrere mig om konkurrencen,” griner Lone Svanekær Christensen og tilføjer:
”Vi glæder os helt vildt. Det er så fedt at være med til, at det ikke kan beskrives.”
Selv blev hun uddannet i faget i 1985 og arbejder i dag i den udekørende aftenvagt ved hjemmeplejen i Aalborg Kommune.
”Jeg lærer også noget ved at følge med i Skills – for jeg er nødt til at interessere mig for noget af det, de unge mennesker har lært, når de kommer på min arbejdsplads,” siger Lone Svanekær Christensen.
”Jeg vidste slet ikke, hvad Skills indebar, første gang Cecilie deltog i regionsmesterskabet (i 2018, red.). Men efter jeg fik sat mig ind i det, har jeg fået stor respekt for dem, der deltager, uanset om det er mine egne døtre eller andre.”
I forhold til dette års bud på en danmarksmester fra den nordjyske ’Familien Skills’, Christine Svanekær Christensen, har mor Lone et par gode råd:
”Jeg har sagt til hende, at hun skal huske at nyde det hele vejen. Det går så hurtigt, når hun står på scenen, men det er også hele processen, hun skal nyde. Jeg tror, hun får en fed oplevelse.”
Lone Svanekær Christensen bekræfter desuden de klare grænser, der er mellem de to søstre, fordi den ene er deltager, og den anden er dommer.
”De taler stort set ikke sammen i øjeblikket. Og slet ikke om Skills. De er meget kontrollerede omkring deres kontakt.”