Annonce

Tema: Farvelfærd

Nødråb til lokalpolitikerne: Presset er umenneskeligt


’Vi oplever et umenneskeligt pres på medarbejderne rundt i landets kommuner. Et pres mellem på den ene side at ville levere den velfærd, som borgerne har brug for og ret til og på den anden side ikke at få stillet tilstrækkelige ressourcer til rådighed.’

Annonce

Helle, Helle og Jane sætter ord på deres frustrationer i forbindelse med opråbet til lokalpolitikerne. Private optagelser

Af Pernille Magaard Bøgh
journalist

Annonce

Sådan indledes et brev, der netop er landet på lokalpolitikere i stort set alle landets kommuners skrivebord.

Afsender er HovedMED, de øverste medarbejderrepræsentanter i de kommunale samarbejdsudvalg.

Opråbet lyder på, at brevskriverne og de folkevalgte politikere rundt om i landet skal lægge pres på regeringen, så den kommunale velfærd kan blive genoprettet.

En af medunderskriverne er Helle Andreasen. Hun er social- og sundhedsassistent i Solrød Kommune og mærker hver dag, hvordan hun og kollegerne er presset i bund.

”Når man er så presset ude i kommunerne, som vi medarbejdere er, går man hver dag på kompromis med fagligheden. Borgerne i jeres kommuner, hvor I er valgte, bliver sure. De føler ikke, de får det, I har lovet,” siger hun blandt andet, henvendt til sine lokalpolitikere.

Læs hele brevet her:

Kære lokalpolitikere

Vi skriver til jer, fordi vi i øjeblikket oplever et umenneskeligt pres på medarbejderne rundt i landets kommuner. Et pres mellem på den ene side at ville levere den velfærd, som borgerne har brug for og ret til, og på den anden side ikke at få stillet tilstrækkelige ressourcer til rådighed.

Vi ved, at I som lokalpolitikere står i en lignende klemme. I brænder for at sikre den lokale velfærd, men på samme tid har I begrænsede midler at gøre det for. Det er NU, I skal træde i karakter og bruge jeres politiske indflydelse.
Vi håber, at I som folkevalgte lokalpolitikere vil være med til at lægge pres på regeringen sammen med os, så vi kan få genoprettet den kommunale velfærd.

For regeringen giver med den ene hånd lønløft til en række faggrupper, mens den med den anden svinger sparekniven over velfærden. En velfærd, der i øvrigt har været underfinansieret gennem mange år, fordi skiftende regeringer med budgetloven i hånden har presset stramme økonomiaftaler ned over kommunerne. Det giver ikke meget mening, at man skal slide så meget med at levere velfærd til borgerne, når der samtidig ligger mange milliarder og samler støv i kommunekasserne pga. budgetloven. Og her kan man så tage med i ligningen, at statskassen er velpolstret både nu og frem i tiden.

Om få dage er en del af jer formentlig at finde i Aalborg, når KL afholder Kommunaløkonomisk Forum. Vi håber, at I her som et samlet KL vil råbe regeringen op og kræve den økonomi, der skal til for at genoprette den kommunale velfærd. 
Som øverste medarbejderrepræsentanter i de kommunale samarbejdsudvalg HovedMED repræsenterer vi flere hundredetusinde velfærdsmedarbejdere, og I har vores støtte til et sådant opråb, for der er virkelig brug for, at regeringen forstår, hvad det er for en virkelighed, der udspiller sig ude i kommunerne.

De bedste hilsner fra

Medarbejdersiden i HovedMED
+
En anden underskriver er Jane Vinstrup, som er rengøringsassistent i Tårnby Kommune.
Hun er uforstående over for idéen med budgetloven.

”Kommunerne har penge nok på kistebunden, men må ikke bruge dem på at ansætte flere eller give mere i løn, fordi så sprænges det loft, regeringen har sat. Det giver simpelthen ikke nogen mening,” fastslår Jane og fortsætter:

”Og vi kan simpelthen ikke løbe stærkere. Vi kan ikke få enderne til at hænge sammen, og alligevel skal der spares og effektiviseres.”

HovedMED består af de øverste medarbejderrepræsentanter i de kommunale samarbejdsudvalg og repræsenterer hundredtusinder af velfærdsmedarbejdere. Opråbet kommer i forbindelse med Kommunaløkonomisk Forum (KØF), der afholdes 11.-12. januar i Aalborg.

Kun Samsø Kommune, Haderslev Kommune og Økonomiforvaltningen har valgt ikke at være med i opråbet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev