Annonce

Tema: Kongres 2023

Til Kost- og Servicesektorens årsmøde: ”Næste år skal vi sparke døre ind”


Samarbejde på tværs i FOA og på tværs af fag bliver nogle af fremtidens nøgleord. Det var et af de bærende budskaber fra årsmødet i Kost- og Servicesektoren, som får støtte fra både en veteran og en debutant.

Annonce

Ulla Warming (tv), sektorformand og faglig veteran, opfordrer til, at Kost- og Servicesektorens medlemmer næste år sparker døre ind til de andre sektorer. Den er Pia Andersen, serviceassistent og debutant på både årsmøde og kongres, med på. Tobias Stidsen

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Husassistenter, serviceassistenter, køkkenmedhjælpere og andre medlemmer i FOAs Kost- og Servicesektor hører ofte til den måske mindste gruppe på deres arbejdsplads. Og de kan opleve, at de skal kigge langt efter en tillidsrepræsentant. I mange tilfælde ganske enkelt fordi de ikke er tilstrækkeligt mange til at vælge deres egen.

Den virkelighed skal ændres. Det var der mere end bred enighed om, da Kost- og Servicesektoren i FOA på sit årsmøde i Aalborg mandag vedtog retningen for de næste fire års politiske arbejde og anført af sektorformand Pia Heidi Nielsen ikke mindst støttede ønsket om løfte og styrke de faglige fællesskaber.

Hvis der ikke er nogen til at forhandle eksempelvis lokalløn for en faggruppe på den enkelte arbejdsplads, er det en god idé at få hjælp fra andre, lød budskabet.

”Vi skal favne alle faggrupper på arbejdspladsen,” understregede Pia Heidi Nielsen.

Læs også: Efter flere år i andre fag: Pia kunne ikke glemme glæderne ved at være serviceassistent

Sosu-medarbejder hjalp køkken-kollega 
Og det er ikke bare en drøm. Lokalt er der skubbet gang i det arbejde. Det gav Ulla Warming, sektorformand i FOA Århus, et par eksempler på, da hun fortalte, at der på arbejdspladserne i Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse kan vælges en tillidsrepræsentant til at dække alle FOAs faggrupper.

”I et af vores sociale tilbud var der for eksempel en social- og sundhedsassistent, der som tillidsrepræsentant rakte hånden frem mod en ny, ufaglært kollega i køkkenet. Hun var ansat på løntrin 11 og fik løftet lønnen,” sagde Ulla Warming og røbede, at modellen er på vej i andre af de kommunale magistrater.

På årsmødet blev kampen for at styrke de faglige fællesskaber flere gange koblet sammen med strukturarbejde, der skal i gang i FOA. Her skal de nuværende fire sektorer ændres til tre, og Kost- og Servicemedlemmer har undervejs været bange for, om der bliver reel plads til dem. Den stemning satte Ulla Warming også ord på.

”I hele 2024 skal vi sparke døre ind til de tre andre sektorer og fortæller dem, at vores vigtigste fælles opgave er bryde siloer ned og etablere et FOA, der giver indflydelse på tværs af faggrupper,” sagde sektorformanden.

Læs også: Hver dag laver Helle mad til 72 børn. Nu kommer hun med et opråb: ”Jeg er mere værd end en madpakke”

Slut med at bevare grænser
Hun har været fagligt aktiv siden 1987 og er altså en faglig veteran. Og i en pause hilste hun på Pia Andersen, der har været serviceassistent i to år og deltager i både årsmøde og kongres som debutant, efter at hun blev valgt til tillidsrepræsentant så sent som i august i år. I hendes ører lyder det som skøn musik at gøre samarbejde på tværs til en dyd.

”Vi kan ikke blive ved med at bevare grænser. Det gælder også i forhold til andre faggrupper på arbejdspladsen. De andre skal for eksempel vide, hvad det er, vi kan som serviceassistenter,” siger Pia Andersen, der arbejder på akuttraumecentret og skadestuen på sygehuset i Randers, og kunne referere et næsten dugfriskt eksempel.

”Det er kun få måneder siden, en sygeplejerske sukkede, fordi hun havde ventet to timer på en kollega, der skulle hjælpe med at flytte en patient. Hun anede ikke, at jeg er uddannet til den slags og at hun bare kunne spørge mig. Det ved hun nu,” mindedes Pia Andersen og høstede pause-anerkendelse hos veteranen:

”Ja, det er utroligt, at sygeplejersker også skal bruge tid på at sende patienter hjem, når for eksempel social- og sundhedsassistenter kan gøre det. Vi får ikke flere kolleger, så det giver selvfølgelig mening at arbejde anderledes,” svarede Ulla Warming.

Læs også: Dårlig hygiejne dræber patienter: Derfor bør rengøring høre under sundhedsloven

Opgaverne står i kø
Tilbage til årsmødet fortsatte debatten om Kost- og Servicesektorens målprogram for de næste fire år. Og det rummer selvfølgelig meget mere end arbejdet med FOAs struktur og kampen for flere tillidsrepræsentanter.

Fordelt under fire overskrifter – Fremtidens Fællesskab, Fremtidens Arbejdsliv, Fremtidens Faglighed og Fremtidens Velfærd – står opgaverne i kø og handler det blandt andet om at sikre mere fair fordeling af de midler, der bruges på lokalløn, øge indsatsen for at forebygge nedslidning, udbrede kendskabet til hygiejnisk rengøring og sikre, at alle medlemmer uddannes i at arbejde med ny velfærdsteknologi som eksempelvis robotter.

Og så fastholder FOA kampen for de husassistenter og køkkenmedhjælpere, der laver mad til børn i dagtilbud og hvert andet år oplever, at forældrene stemmer om, hvorvidt de vil forlænge madordningen.

”Det er et urimeligt vilkår. Der skal være et fast tilbud om mad i daginstitutionerne – og dermed faste stillinger,” sagde sektorformand Pia Heidi Nielsen, før hun de næste tre dage – sammen med flere af de delegerede ved årsmødet – deltager i FOAs ordinære kongres og her indvier resten af FOA i Kost- og Servicesektorens budskaber.

Næste år er et fagligt udviklingsår i FOA. På årsmødet gav Kost- og Servicesektorens medlemmer hinanden hånden på, at de vil spille en stor rolle i det forløb. Tobias Stidsen

Kost- og Servicesektorens nyvalgte bestyrelse

Formand Pia Heidi Nielsen
Ulla Warming, FOA Århus
Inge Holk Rasmussen, FOA Århus
Line Marie Sørensen, FOA Århus
Region Nordjylland: Anette Seidler, FOA Vendsyssel
Region Midtjylland: André Nørlund Vangsgaard, FOA Randers
Region Syddanmark: Susanne Johannsen, FOA Vest
Region Sjælland: Laila Harms, FOA Storstrøm
Region Hovedstaden: Mimi Bangejani, KLS
Suppleanter:
Irene Holmstrøm, KLS
Bo Bergstrøm, FOA Odense
Leila Worm, FOA Midt- og Vestjylland
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev