Annonce

Trina

Tema: Forråelse

Sådan gjorde plejecenter op med forråelse og mobning: - Vi går ikke længere og peger fingre ad hinanden


Chikane, mobning og forrået adfærd var tidligere en del af kulturen på Plejecenter Plushøj, men med enkle, konkrete greb er personalegruppen på vej mod et sundere arbejdsmiljø.

Annonce

Trina Nissen arbejdede som arbejdsmiljørepræsentant, da Plejecenter Plushøj var ramt af mobning. I dag er hun konstitueret leder. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Med magneter på en whiteboardtavle, møder uden dagsordner og en fair, selvreguleret fordeling af opgaverne er Plejecentret Plushøj på Stevns gået fra at have en kultur præget af mobning og forråelse til at skabe et godt arbejdsmiljø.

Det fortæller social- og sundhedsassistent Trina Nissen, som tidligere har været arbejdsmiljørepræsentant på stedet og i dag er konstitueret leder.

”Før i tiden var der lidt murren i krogene, hvor nogle godt kunne tænke, at de var de eneste, der lavede noget,” siger Trina Nissen.

Derfor kortlagde og synliggjorde personalet alle opgaverne, der skulle udføres. Også social- og sundhedsassistenternes særlige opgaver fik social- og sundhedshjælperne at se, så i dag ved alle, hvem der laver hvad.

”Det skaber noget gensidig respekt, når vi gør det sådan. Der bliver en større hjælpsomhed og forståelse for hinanden. Man går ikke længere og peger fingre ad hinanden, fordi man tænker, at man er den, der laver det hele,” fortæller Trina.

Læs også: Margit blev mobbet på arbejdet: Til sidst måtte jeg søge psykologhjælp

En proces i udvikling
Det foregår helt konkret sådan, at hver dag klokken 11 om formiddagen sætter en social- og sundhedshjælper og en -assistent sig sammen og fordeler morgendagens opgaver.

På en whiteboardtavle står beboernes navne, og så har hver medarbejder magneter med deres navn på, som placeres under beboernes.

Senest er der også kommet en magnet med et badsymbol på, så der er styr på, hvem der skal i bad.

Samtidig har personalegruppen udarbejdet en ny køreplan for morgenmøderne, hvor der bliver sat navn på, hvem der eksempelvis går med kaffevognen, og hvem der sidder hvor til frokost.

”På den måde får vi lige kigget hinanden i øjnene. Det er en proces at lære at tage det ansvar, og det udvikler sig stadig. Vi redigerer, retter ind og retter til hele tiden. Jo længere tid, planen har kørt, jo mere har medarbejderne budt ind i processen. Og jo flere, der byder ind i processen, jo bedre bliver den, og jo større bliver tilfredsheden med den,” siger Trina Nissen.

Læs også: Sådan undgår I mobning på jobbet

Synlighed gør medarbejdere hjælpsomme
Før i tiden foregik opgavefordelingen sådan, at en sygeplejerske hver morgen triagerede og satte navn på, hvem der løste hvilke opgaver. Dengang var der mange, der følte, der blev taget forkerte hensyn, fortæller Trina Nissen. Det var også dengang, at stedet var plaget af bagtalerier, en hård tone, og at nogle medarbejdere blev holdt ude af fællesskabet.

”Vi har tidligere oplevet forråelse, mobningen og chikane, og jeg vil ikke sige, at der aldrig er nogen, der siger et ord om hinanden i dag. Træerne gror ikke ind i himlen. Men jeg oplever det ikke som et problem på nogen måde. Vi skælder ikke længere hinanden ud, hvis nogen har glemt skraldespanden. Det kunne godt ske tidligere,” siger Trina Nissen.

Tværtimod har synliggørelsen af opgaverne gjort medarbejderne mere hjælpsomme.

”Jeg oplever, at der er mere elastik, og at man er mere tilbøjelig til at give en hånd med, fordi man godt ved, hvad der er laves alle vegne. Man ved også godt, når man har fået en dag, der ikke er lige så tung som de andres, fordi man selv en gang imellem er den, der får den tunge dag,” siger Trina Nissen.

Fredagsmøde uden dagsorden

Hver fredag mødes medarbejderne til et møde uden dagsorden, og det står alle frit for at bringe et emne op. Fredagsmødet har altid eksisteret, men den seneste tid, hvor personalegruppen har haft mere fokus på et forbedret arbejdsmiljø, har formen ændret sig, fortæller Trina Nissen.

”Vi er blevet bedre til at diskutere faglige emner. For eksempel var der en af social- og sundhedshjælperne, der i sidste uge tog forråelse op som et emne, vi kunne tale om. Hun opfordrede til, at vi skal have fokus på at holde øje med, hvis nogen taler for hårdt til både borgere og kolleger. Vi taler rigtig meget om, hvordan vi taler pænt både indbyrdes og til beboerne,” siger hun.

”Og ellers mødes vi bare, ser hinanden i øjnene, hører, hvad der rør sig og får ønsket god weekend.”

Trina Nissens tre tips til et bedre arbejdsmiljø

Tag problemet op i TRIO
Det var via et TRIO-møde, at initiativerne til at komme problemerne med chikane, mobning og forråelse på Plejecenter Plushøj til livs blev sat i gang.

Synliggør og fordel selv opgaver
Ved at få alle arbejdsopgaver kortlagt og synliggjort er ingen i tvivl om, hvem der laver hvad hvornår. Og når medarbejderne selv fordeler opgaverne mellem sig, bliver fordelingen mere fair, fordi alle ved, hvilke opgaver der kræver meget tid, og hvilke der ikke gør.

Åben dialog og ingen dagsorden
Fokuser på at få sat ord på de ting, der kan forbedres i en god tone. Hver fredag er der møde uden dagsorden, hvor alle kan bringe et emne op, og faglige dilemmaer kan drøftes. Det kan for eksempel være forråelse.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev