Annonce

Manje Hasso

Tema: Forråelse

Whistleblower fra TV 2-dokumentar: Ingen går på arbejde for at udøve omsorgssvigt


Omsorgsmedhjælperen Manje Hasso, der kontaktede TV 2 for at råbe op om problemer på sit arbejde, mener ikke, at medarbejderne på de skjulte optagelser er onde og empatiløse. Tværtimod er de et produkt af en svigtende ledelse, mener hun.

Annonce

Manje Hasso følte, at hun var nødt til at råbe op på vegne af beboerne, som ikke selv havde mulighed for det. Rasmus Hargaard Breum

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det var en normal dagvagt, og klokken var otte, da omsorgsmedhjælper Manje Hasso mødte ind på sit job på bostedet for borgere med handicap, Lynghuset, i Københavns Nordvestkvarter. Da hun var ved at finde dagens medicin frem til en borger, opdagede hun, at dosisrullen ikke passede. Både nat- og aftenmedicinen fra dagen før hang stadig fast. Så Manje løb ind til beboeren, som medicinen tilhørte.

”Der så jeg en grædende, ældre beboer sidde på sengen i sin egen urin. Beboerens pupiller var virkelig store, og jeg kunne se, vedkommende var bange. Det første, jeg hørte fra beboerens mund, var: ’Har I glemt mig?’. Jeg fik sådan en klump i halsen,” fortæller Manje.

Hun fik trøstet borgeren, gjort rent og givet mad og medicin, og så trampede hun ind til ledelsen for at få en forklaring.

”Jeg var rasende,” siger Manje, for det var ikke første gang, hun påpegede overfor ledelsen, at der var problemer på institutionen.

Læs også: Medarbejdere på skjult kamera i TV 2-dokumentar er ikke alene: Fire ud af ti oplever forrået adfærd

Græd, når hun kom hjem
Ledelsen kunne ikke give Manje et ordentligt svar på, hvorfor borgeren ikke havde fået sin medicin, syntes hun, men bad hende i stedet sende en mail til de kolleger, der var på arbejde aftenen og natten før.

Det blev dråben for Manje. Hun havde forsøgt – ligesom flere andre kolleger – mange gange at få ledelsen til at handle på problemer med borgere, der ikke fik skiftet ble, selvskadende borgere, der ikke blev hjulpet, og borgere, der blev efterladt til sig selv. Men hun følte ikke, at ledelsen lyttede.

Så Manje skrev en mail til TV 2. Det endte ud i to udsendelser i TV 2’s Operation X med titlen ’Nødråb i natten’, som blev sendt onsdag aften.

”Jeg kunne ikke mere. Jeg er en person, der aldrig har taget mit arbejde med hjem, men jeg kan huske i den periode, at det var så hårdt at se de beboere, som jeg har passet i 10 år, dykke så meget ned. Det var så uværdigt at se på. Når jeg kom hjem og havde puttet mine børn, kunne jeg sidde og græde og tænke, hvad fanden foregår der?” siger hun.

Læs også: Nye voldsomme tal: Så mange medarbejdere i ældreplejen oplever forråelse i hverdagen

Startede med en omstrukturering 
Den dårlige kultur på Lynghuset startede ifølge Manje, mens hun var væk halvandet år, først sygemeldt med graviditetsgener og efterfølgende på barsel. Der var kommet ny ledelse, som havde igangsat en strukturændring, hvor to afdelinger blev slået sammen. Det til trods for store protester fra personalet, som havde prøvet det før med dårlige erfaringer.

Men ændringen blev en realitet, og det resulterede i, at en masse erfarne og dygtige kolleger sagde op, fortæller Manje.

Jeg tror ikke på, at nogen tropper op på en arbejdsplads og tænker, at her skal jeg bare udøve omsorgssvigt. Men når man møder ind på et arbejde, hvor arbejdsmiljøet er så dårligt, og kulturen er så ringe, så kan man ende med at handle sådan

Manje Hasso, tidligere omsorgsmedhjælper på Lynghuset
Da Manje kom tilbage fra barsel, var hun den eneste på sin afdeling fra dengang, og hun kunne se på beboerne, at de var blevet dårligere. For eksempel havde en beboer, som plejede at kunne gå med hjælp, helt mistet sin evne til at gå.

Samtidig kunne hun fornemme, at kulturen havde ændret sig blandt kollegerne. Nogle gange reagerede medarbejderne ikke på beboernes forsøg på kontakt. Der var mange, som ikke kendte til beboernes behov og sygehistorik, og der var en tendens til, at når den borger, man havde ansvaret for, havde fået sin medicin, så kunne man lade vedkommende sidde for sig selv, fortæller Manje.

Læs også: Forråelse har mange ansigter – Her er de vigtigste begreber, du bør kende

Man kan ende med forråelse i et dårligt arbejdsmiljø
Manje Hasso slår fast, at Lynghuset er en dejlig arbejdsplads, og der er en masse dygtige medarbejdere. Men ledelsessvigt har gjort, at der er opstået forrået adfærd blandt personalet.

”Jeg tror ikke på, at nogen tropper op på en arbejdsplads og tænker, at her skal jeg bare udøve omsorgssvigt. Men når man møder ind på et arbejde, hvor arbejdsmiljøet er så dårligt, og kulturen er så ringe, så kan man ende med at handle sådan,” siger hun.

Selv husker hun, at hun var tæt på at give op på at få ændret kulturen.

Til sidst, når jeg gik til ledelsen for at klage, følte jeg mig som en byrde. Og jeg blev faktisk opgivende. Jeg gav udtryk for til en af lederne, at jeg jo ikke får noget ud af at komme ned og klage. Jeg kan lige så godt lade være. For vi havde en ledelse, der svigtede. Desværre. Både beboerne og medarbejderne,” siger Manje.

Har fået tilbudt nyt job

Manje Hasso gjorde sig mange overvejelser, inden hun kontaktede TV 2, for hun var bange for, hvad det ville betyde for hendes fremtidige arbejdsliv at stå frem.

Men hver gang jeg så beboerne, tænkte jeg, at jeg skal sgu nok overleve, men de har ikke en jordisk chance for at råbe op og få hørt deres stemme. Så jeg måtte råbe op på deres vegne,” siger Manje.

Hun arbejder ikke længere på Lynghuset, men efter Operation X-udsendelsen onsdag aften er hun blevet tilbudt job på et andet bosted.

Direktør: Det er ledelsessvigt

I TV 2’s udsendelse kalder direktør for Socialforvaltningen i Københavns Kommune Katrine Ring det, der er sket i Lynghuset, for ledelsessvigt.

”Min vurdering af det er, at ledelsen har været for langt væk, og så har der ikke været styr på at sikre den faglige kvalitet.”

”Der har tydeligvis fra ledelsens side ikke været nok føling med, hvad der er foregået,” siger hun til TV 2.

- Bør ledelsen ikke reagere på en bekymringshenvendelse fra en medarbejder?

Det er tydeligt, at vi ikke har fået fulgt godt nok op og systematisk nok op på de bekymringshenvendelser, der har været. Det er jo så det, vi må forsøge at rette op på nu,” siger direktøren.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev