Annonce

16-årige Magnus plejede at være bange for plejehjem: ”Nu er jeg kun glad for at være her”


På plejehjemmet Bakkehuset i Nykøbing Falster er unge fritidsjobbere med til at skabe liv og glade dage.

Annonce

VIDEO: Både 15-årige Yasmin og 16-årige Magnus nyder samværet med de ældre i deres arbejde på plejehjemmet Bakkehuset. Rasmus Handberg

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Spille kort, lægge puslespil, servere mad og tale om livets op- og nedture.

På plejehjemmet Bakkehuset er 12 unge fritidsjobbere i alderen 14 til 17 år med til at drage omsorg og hygge om beboerne. Én af dem er 16-årige Magnus, der blev træt af at gå med aviser, og derfor ønskede sig et nyt fritidsjob.

”Førhen var jeg faktisk bange for plejecentre, men så prøvede jeg at arbejde her, og nu er jeg kun glad for at være her,” siger han.

Magnus har arbejdet på plejehjemmet siden 5. marts sidste år, hvor han hver mandag og onsdag er på vagt fra klokken 16 til 18. Han sætter pris på den omskiftelige hverdag:

”Ingen dage er ens, og her er virkelig hyggeligt. Vi kan gå ture, og vi kan høre historier eller bare snakke om livet.”
yasmin-billede2
Yasmin serverer suppe for Randi og hjælper hende ind til bordet. Rasmus Handberg

Også en hjælp for personalet

En anden af stedets fritidsjobbere – eller ungarbejdere, som de kaldes på plejehjemmet – er 15-årige Yasmin. Hun har haft jobbet i et par uger og nyder samværet med de ældre.

”Det er det med at se dem glade og snakke med dem. Bare at være her i de timer, man er her. Det er virkelig hyggeligt,” siger Yasmin.

Personalet kan tydeligt mærke på borgerne, at de er glade for de unge mennesker. Det fortæller social- og sundhedshjælper Gitte Skov, der arbejder som aftenvagt på samme afdeling som Yasmin.

Læs også: Teenagere rykker ind på plejehjem: Tjek antallet i din kommune

”Det er også dejligt for personalet. De unge er omkring borgerne, også når vi ikke har mulighed for at være det, fordi vi kun er én fast på afdelingen om aftenen. I dag var der for eksempel én, der gerne ville spille puslespil, og det kunne Yasmin så gøre med hende,” siger Gitte Skov og fortsætter:

”De unge mennesker taler jo også sammen, så deres glæde ved arbejdet rygtes jo til deres venner. På den måde er det også med til at skabe et positivt billede af det at arbejde på plejehjem.”

865 fritidsjobbere på plejehjem

Det seneste år er antallet af unge fritidsjobbere på plejehjem fordoblet, viser tal, som KL har trukket. I alt 48 kommuner har mindst 5 unge ansat på plejehjem. Du kan få tjekke antallet i din kommune her.
+
spire guldborgssund yasmin3
Yasmin og Randi har haft flere gode samtaler. Rasmus Handberg

Venner syntes, det var underligt

Både Yasmin og Magnus har dog oplevet, at nogle af deres jævnaldrende til at starte med rynker på brynene, når de fortæller, at de arbejder på plejehjem.

”I starten syntes mine venner, at det var lidt underligt, for det er ikke hver dag, at man ser en 16-årig på plejehjem. Men de synes, at det er sejt klaret af mig,” siger Magnus.

Læs også: 15-årige Marius med drømmejob på plejehjem: 'Det gør også mig glad'

Han arbejder på et afsnit for mennesker med demens, men alligevel kan flere af beboerne genkende ham, om end de ikke altid husker hans navn.

”De er ret glade, når de ser mig,” siger Magnus med et smil.

Selvom både Yasmin og Magnus har fået øjnene op for glæden ved at arbejde på plejecenter, har ingen af dem tænkt sig at starte på en af de to social- og sundhedsuddannelser. Yasmin drømmer om at starte på jurastudiet for på sigt at blive forsvarsadvokat, mens Magnus ønske er at blive datatekniker eller IT-supporter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev