Annonce

Tanja Nielsen, sektorformand sosu

Debat 

Klumme: Vi skal gøre op med siloerne


Det kræver noget af arbejdsgiverne at turde tilrettelægge opgaverne på en ny måde og have tillid til, at medarbejderne kan løse opgaverne, men det kræver også, at vi som medarbejdere tør gøre op med faghierarki, skriver sektorformand Tanja Nielsen i denne klumme.

Annonce

”I de kommuner, hvor man har arbejdet mest med de små teams, har det betydet en væsentlig nedgang i sygefraværet blandt medarbejderne.” Malte Kristiansen

Af Tanja Nielsen
Sektorformand

Annonce

I 2023 er VIVE kommet med to analyser om erfaringerne fra den kommunale hjemmepleje i 25 kommuner med at arbejde i små selvstyrende teams. Der er mange gode ting at tage med videre fra det, der indtil nu har fungeret som projekter i hjemmeplejen.

Det er værd at fremhæve de positive effekter af, at medarbejderne får langt mere indflydelse og ansvar for borgernes hjælp end i det nuværende, tit meget ufleksible, system. Opgaveløsning tættest muligt på borgeren fungerer bedst, når kommunerne har taget elementerne fra de små teams hele vejen – både i etableringen af mindre, faste teams af medarbejdere og i samarbejdet på tværs af faggrupper, så behovet bestemmer hjælpen og ikke hvilken ’pakke’, borgeren er visiteret til. Desuden skal de medarbejderne, der kender borgeren bedst, have større indflydelse og ansvar for, at hjælpen passer til borgerens behov.

Særligt erfaringerne med det tværfaglige samarbejde mener jeg, vi skal udbrede til resten af sundhedsområdet. Vi skal udnytte vores forskellige fagligheder – det sikrer ikke bare en bedre kvalitet for den ældre, syge eller udsatte, det betyder også bedre samarbejde blandt kolleger. I de kommuner, hvor man har arbejdet mest med de små teams, har det betydet en væsentlig nedgang i sygefraværet blandt medarbejderne.

Det kræver noget af arbejdsgiverne at turde tilrettelægge opgaverne på en ny måde og have tillid til, at medarbejderne kan løse opgaverne, men det kræver også, at vi som medarbejdere tør gøre op med faghierarki og de vante måder at arbejde på.

Denne klumme er  bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev