En au pair, der bliver gravid under sit ophold i Danmark, kan som noget nyt få lov at fortsætte sit au pair-ophold. Hvis au pairen føder i Danmark, kan hun blive i landet indtil to måneder efter fødslen, hvor kommunen må sørge for bolig og økonomisk dækning.
Gravide au pairer vil dog fortsat kunne blive sendt hjem, hvis værtsfamilien opsiger kontrakten, og det ikke vil være uforsvarligt at sende den gravide hjem.
Værtsfamilierne kan fortsat fyre gravide au pairer. Og hvis en kvinde er gravid allerede, når hun søger om at blive au pair, vil hun også fremover få afslag på at komme til Danmark.
Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til Folketingets Udvalg for Udlændige- og Integrationspolitik. Ændringerne for de gravide au pairer er en del af et større udspil på i alt 14 ændringer af au pair-ordningen fra ministeren.
FOA: Diskrimination af gravide fortsætter
Forbundsformand i FOA Dennis Kristensen mener, at det er en forbedring, at myndighederne ikke længere per automatik vil smide gravide kvinder ud af landet.
"Men det er efter min opfattelse stadig i strid med principperne i Ligebehandlingsloven, at au pairer fortsat kan hjemsendes, hvis de bliver gravide. Det er en lappeløsning, som stadig efterlader et meget stort hul, som vi ikke kan være bekendt over for hverken kvinderne eller deres børn," siger han.
Sorteper sendes videre
Dennis Kristensen frygter, at forslaget fra Mette Frederiksen blot vil betyde, at kvinderne bliver fyret af værtsfamilierne, når de bliver gravide og bliver sendt hjem, fordi de ikke længere har en arbejdsgiver. Den enkelte au pairs kontrakt er nemlig afhængig af den konkrete værtsfamilie.
"Før i tiden blev alle gravide au pair i strid med Ligebehandlingsloven og de europæiske menneskerettigheder sendt hjem af de danske myndigheder. Nu overlader ministeren det til den enkelte værtsfamilie at være herre over deres au pair og hendes barns skæbne. Sorteper er blevet sendt videre til værtsfamilierne uden, at kvinderne og deres børn reelt er blevet sikret," siger Dennis Kristensen, som peger på, at den rigtige løsning vil være, at samfundet under alle omstændigheder sikrer kvinderne og børnene forsørgelse indtil to måneder efter fødslen.
Derudover indeholder forslaget fra ministeren også, at au pairer skal have øget information om konsekvenserne af graviditet.
Det er ikke lykkedes fredag eftermiddag at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.
Se også: FOA efterlyser løsning for gravide au pairer i nyt udspil