Børn bliver automatisk danske statsborgere, hvis blot de har en dansk far. Det sker uanset, hvor på Jorden børnene er født, og også selv om de er født af en udenlandsk kvinde.
Det er konsekvensen af et nyt lovforslag, som Justitsministeren har sendt i høring.
Den nye lov betyder blandt andet, at børn født af kvinder, der har været i Danmark for at arbejde som au pair, fremover automatisk bliver danske statsborgere, hvis blot faren er dansk.
Det forklarer seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll.
"Retsstillingen for børn med danske forældre er allerede nu bedre end nogensinde, og den vil blive i top med den nye lov, når den er gennemført," siger hun til Fagbladet FOA.
Børnene kan stemme og studere i Danmark
Loven er ikke kun aktuel for au pairer og andre udenlandske kvinder, der er blevet gravide under deres ophold i Danmark.
Loven vil også få betydning for børn, som danske mænd har fået, mens de har boet i udlandet med udenlandske kærester.
"Ændringen er relevant for rigtig mange mennesker. De vil få de fulde rettigheder, som et dansk statsborgerskab giver," siger hun.
De danske børn af udenlandske kvinder vil kunne flytte til Danmark og stemme ved Folketingsvalg. De får også fri bevægelighed i EU som andre EU-borgere. De vil ikke kunne udvises, og de vil ifølge Eva Ersbøll også kunne uddanne sig i Danmark som alle andre danske statsborgere.
Red Barnet støtter lovændring
I Red Barnet hilser børnepolitisk konsulent Inger Neufeld det velkomment, at børn af danske mænd og udenlandske kvinder fremover bliver danske statsborgere automatisk.
"Det sikrer børnenes rettigheder endnu bedre, og det ligestiller børn, der er født inden for - og uden for ægteskabet," siger hun.
Fagbladet FOA har afdækket, at au pairer får inddraget deres opholdstilladelse, hvis de bliver gravide, mens de er i Danmark.
De er derfor i dag nødt til at føde deres halvt danske børn uden for landet.
Ekspert: Au pair-regler strider mod menneskerettigheder
Inger Neufeld mener, at de danske myndigheder bør oplyse de gravide au pairer om, at deres børn automatisk bliver danske statsborgere, og hvilke rettigheder det giver.
"Hvis mødrene ikke får registreret børn, som børn af en dansk far, vil børnene ikke få deres rettigheder. Det kræver, at mødrene ved, at de skal registreres," siger hun.
Loven ligestiller mødre og fædre
Den nye lov betyder også, at der ikke længere bliver gjort forskel på, om børn har en dansk far, eller en dansk mor.
I dag bliver et barn født i udlandet uden for ægteskabet kun automatisk dansk, hvis moren er dansk.
Lovforslaget betyder, at børn født i udlandet uden for ægteskabet også vil blive automatisk danske ved fødslen, hvis alene faderen er dansk.
"Lovforslaget har på den baggrund positive ligestillingsmæssige konsekvenser," lyder det i bemærkningerne fra Justitsministeriet til den nye lov.
EU-dom sikrer au pair-børn
I dag er det allerede muligt for et barn, der er født i udlandet af en udenlandsk kvinde at få dansk statsborgerskab. Det kræver dog, at der bliver søgt om det, mens barnet er under 18 år.
Den 15. juni i år blev det muligt at søge om dansk statsborgerskab til et barn født uden for ægteskabet i udlandet af en udenlandsk kvinde.
Den regel blev indført efter en sag ved EU-domstolen, hvor en mand fra Malta ikke ville have noget at gøre med sit barn.
Moderen, der var britisk, søgte om maltesisk statsborgerskab til sit barn og vandt sagen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Læs også: Gravide sendes ud af landet
Læs mere i temaet: De forbudte børn