Annonce

Kvinde kigger barn over skulderen

De forbudte børn

10.000 i bonus for at undgå graviditet


Beskæftigelsesministeren har stoppet de ulovlige hjemsendelser af gravide au pairer. Au pair-bureau udlover nu en bonus på 10.000 kroner til filippinske au pairer, hvis de ikke bliver gravide.

Annonce

Det er diskriminerende, at et au pair-bureau vil give 10.000 kroner i bonus til au pairer, som undgår graviditet, mener talsperson for au pairerne i FOA Jean Gocotano. Colourbox

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Du får 10.000 kroner i dusør for at undgå at blive gravid i løbet af de to år, du passer børn i Danmark. Sådan lyder tilbuddet ifølge Avisen.dk fra et au pair-bureau til filippinske kvinder.

Tilbuddet fra au pair-bureauet kommer som en direkte reaktion på, at Beskæftigelsesministeriet har slået fast, at det er ulovligt – som hidtil – at sende au pairer hjem, fordi de er blevet gravide.

Fra 1. januar 2015 tager bureauet Au Pair Agency 3.500 kroner for at formidle kontakt til en dansk værtsfamilie. De penge får de filippinske au pairer kun tilbage, plus en bonus på 6.500 kroner, hvis de ikke ”laver ballade”, som ejeren af bureauet Lina Bale formulerer det.

”Filippinske piger vil gøre alt for at blive i landet, så vi tror, at det bliver et gigantisk problem. Derfor laver vi en bonus, som vil være attraktiv for dem, som kun tænker på penge,” siger Lina Bale til Avisen.dk.

FOA: Diskriminerende ordning
Talspersonen for au pairer i Danmark, Jean Gocotano, mener, at det er diskriminerende, at et au pair-bureau vil betale kvinder for ikke at blive gravide.

”Dette bureau plejer værtsfamiliernes interesser og bekymrer sig ikke om au pairernes ve og vel. Sådan en ordning vil blot føre til, at flere au pairer vil holde det hemmeligt, hvis de bliver gravide, og det vil føre til flere aborter,” siger hun til Fagbladet FOA.

Forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, er enig, at det vil være kønsdiskriminerende og klart ulovligt at indføre en bonusordning for at undgå graviditet.

Han siger, at bureauet kan forvente en tur i Ligebehandlingsnævnet i det øjeblik ordningen træder i kraft.

Læs også: Au pair-bonus: 10.000 for at undgå graviditet

Udviste skal opspores
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen standsede hjemsendelser af gravide au pairer i sidste uge.

Det skete, efter en intern undersøgelse havde slået fast, at det er i strid med loven om ligebehandling at udvise kvinder, fordi de er gravide.

Professor i socialret Kirsten Ketscher har oplyst over for Fagbladet FOA, at de danske myndigheder har pligt til at kontakte de kvinder, som er blevet udvist på et ulovligt grundlag.

”Det er en skamplet, at man har udvist kvinder, fordi de er gravide. Det har beskæftigelsesministeriet erkendt og bør nu rette op på det,” siger hun til Fagbladet FOA.

Læs mere: Professor: Udviste gravide skal opspores

Læs også temaet: De forbudte børn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev