Når en mand gør en kvinde gravid, koster det normalt godt 1.200 kroner om måneden i børnebidrag indtil barnet er 18 år, hvis det kan bevises, at manden er far til barnet.
Men hvis manden har gjort en kvinde fra et fattigt land gravid, kan han slippe billigere.
”Beløbet er fastsat ud fra, at det er et barn, der bor i Danmark. Hvis barnet bor i et andet land med lavere leveomkostninger, kan vi gå ind og vurdere, om beløbet skal sættes tilsvarende ned,” siger fuldmægtig i Statsforvaltningen Anna Sofie Nielsen.
Det er dog ikke noget Statsforvaltningen gør automatisk. Statsforvaltningen undersøger kun om børnebidraget skal sættes ned, hvis faderen argumenterer for, at leveomkostningerne i det pågældende land er lavere end i Danmark.
Se, hvad børn normalt får her.
Risikerer mindre børnebidrag
Konsekvensen er, at au pairer, der er blevet smidt ud af Danmark, fordi de er blevet gravide, også risikerer at få mindre i børnebidrag, end de ville have fået, hvis hun og barnet boede i Danmark.
Anna Sofie Nielsen oplyser, at det ikke direkte står i loven, at beløbet skal sættes ned, hvis barnet bor i et fattigt land med lavere leveomkostninger. Men det har været praksis igennem mange år, at børnebidraget kan blive sat ned, hvis barnet bor i et fattigt land.
Hun husker et konkret eksempel, hvor beløbet blev sat ned til et barn, der boede i Filippinerne. Derudover har Statsforvaltningen et eksempel fra 1998, hvor beløbet til et barn i Polen blev sat ned til det halve. I 1999 var der et barn fra Rusland med en far i Danmark, hvor beløbet også blev sat ned til det halve.
Halvt beløb for Thailand
I 1997 var der en tilsvarende sag med et barn i Thailand, som også fik halveret sit børnebidrag fra den danske forælder.
”Hvis den bidragspligtige – eksempelvis faren – gør gældende, at der er lavere leveomkostninger, tager vi kontakt til den nærmeste ambassade og undersøger, hvad leveomkostningerne er for en lokal familie,” siger Anna Sofie Nielsen.
Hvis leveomkostningerne er det halve, kan børnebidraget efter et konkret skøn blive sat ned til det halve.
Udlandsdanskere får mere
Der gælder dog andre regler for børn af danske forælder, som rejser til udlandet med deres børn, end der gør for udlændinge, der rejser hjem.
”Der vil være andre omstændigheder for en dansker, der bosætter sig i udlandet, fordi de typisk er vant til en højere levestandard,” siger Anna Sofie Nielsen og forklarer videre:
”Hvis børnene er vant til en højere levestandard fra Danmark, så er man nødt til at se bort fra den lokale levestandard.”
Børnebidraget kan dog også sættes op, hvis den danske forælder tjener over 400.000 kroner om året. Beløbet bliver også reguleret efter, hvor mange børn personen derudover har.
Det hele afhænger dog af, at det kan dokumenteres via en faderskabssag, at barnet har en forælder, der bor i Danmark.
Statsforvaltningen har umiddelbart ikke kendskab til, at det nogensinde er lykkedes en tidligere au pair fra Filippinerne at anlægge en faderskabssag mod en mand i Danmark, mens hun selv sad over 10.000 kilometer væk på Filippinerne.
Læs også: Halvdanske børn har ret til børnebidrag