Annonce

De forbudte børn

Gravide sendes ud af landet


Au pairer mister deres opholdstilladelse i Danmark, hvis de bliver gravide. Det strider mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger professor i socialret Kirsten Ketscher.

Annonce

Af Signe Højgaard
Journalist

Af Tue Wettergreen-Paltorp
Videojournalist

Annonce

Kvinder, der bliver gravide, mens de arbejder som au pair i Danmark, mister deres opholdstilladelse og skal rejse hjem inden for 30 dage. Det står i skærende kontrast til, at kvinder i Danmark normalt er beskyttet mod fyring, når de er gravide og har ret til barsel.

Professor i socialret Kirsten Ketscher vurderer, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel otte om retten til et privatliv og familieliv.

”Det, at au pairer ikke må få børn i Danmark, er en massiv krænkelse af privatlivet. Det er ubegribeligt, at Danmark vil lægge navn til sådan en au pair ordning,” siger hun til Fagbladet FOA.

Læs også: Ekspert: Au pair-regler strider mod menneskerettigheder

Halvdanske børn i Filippinerne

Fagbladet har været i kontakt med en række au pairer, som er blevet gravide under deres ophold i Danmark.

32-årige Edna Ferrer fra Filippinerne blev gravid med en dansk mand, da hun var au pair i Danmark. Den danske mand viste sig at være gift i forvejen og havde børn med en dansk kvinde. Han ville ikke skrive under på en faderskabssag. Edna Ferrer bor i dag i hovedstaden Manila, hvor hun arbejder som hushjælp, mens hendes halvdanske datter Janna Ferrer på knap to år bor i en landsby en dagsrejse derfra.

”Jeg havde læst alle reglerne. Derfor skjulte jeg graviditeten et stykke tid, mens jeg ventede på, at faderen ville beslutte sig for, om jeg kunne blive, men det gjorde han ikke. Så jeg besluttede mig for at rejse hjem, for jeg ønskede ikke at blive illegalt i Danmark,” siger hun til FOA TV.

Flere sendes ud

De kvinder, Fagbladet FOA har kendskab til, er rejst hjem, før de fik inddraget deres opholdstilladelse, eller er gået under jorden i Danmark for at føde deres børn.

Myndighederne får langt fra kendskab til alle sager. Men hvis myndighederne får oplysninger om, at en au pair er gravid, inddrager de opholdstilladelsen.

Det sker 5-10 gange om året, at Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering inddrager opholdstilladelsen fra en au pair, fordi hun er blevet gravid, oplyser souschef i styrelsen Caroline Henault.

”Ikke foreneligt”

”Det er ikke foreneligt med at være au pair at have børn eller børn på vej,” siger hun til Fagbladet FOA.

Caroline Henault oplyser, at myndighederne typisk får kendskab til, at en au pair er gravid, når en værtsfamilie ringer ind for at få rådgivning om, hvad de skal gøre.

”Vi skal efter forvaltningsloven høre au pairen, om det er korrekt, at hun er gravid. Hvis hun svarer, at det er korrekt, skal vi inddrage hendes opholdstilladelse, fordi det ikke er foreneligt med at være au pair at have børn eller være gravid,” siger hun.

Se også artikel fra det trykte Fagblad: Gravide kvinder smides ud

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev