Annonce

Collage af forældre med deres lille søn

De forbudte børn

Dansk barn strandet i Filippinerne


En lille dansk dreng har ikke set sin far i knap tre år. Hans forældre fik afslag på familiesammenføring, fordi faren var uden fast bolig og arbejdsløs.

Annonce

Lille Vince er i dag 3½ år gammel. Han har ikke set sin danske far Carsten Christensen, siden hans mor blev udvist og tog ham med til Filippinerne, da han var ni måneder gammel. Fotocollage: Peter Kamper Vendrup

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Lille Vince Christensen på 3½ år har ikke set sin danske far, siden han var ni måneder gammel.

Hans forældre, Carsten Christensen og Géneviève Albopera, fik afslag på familiesammenføring i slutningen af 2010, fordi de ikke havde en fast bolig.

Forældrene besluttede, at det var bedst for den dengang ni måneder dreng at tage med sin mor til Filippinerne, da hun blev udvist i slutningen af 2010.

"Vi var enige om, at det var bedst, at hun tog ham med. Hvis jeg fik arbejde igen som lastbilchauffør med lange arbejdsdage, kunne jeg ikke passe ham alene," siger Carsten Christensen, der er arbejdsløs lastbilchauffør til Fagbladet FOA.

Håbede på genforening til jul
Familien håbede dengang på, at Carsten Christensen hurtigt kunne finde arbejde igen, så han kunne få råd til en bolig, der lever op til udlændingelovens krav.

Loven stillede derudover også dengang krav om, at Carsten Christensen ikke må have modtaget kontanthjælp i mindst et år. Siden er reglerne strammet. Hvis Carsten Christensen søger om familiesammenføring igen, må han ikke have modtaget kontanthjælp i tre år.

"I sommer fik jeg arbejde i Sverige i tre-fire par måneder. Jeg håbede på, at jeg kunne have dem tilbage til jul," siger Carsten Christensen.

Jobbet for en svensk vognmand var dog kun midlertidigt, så der er stadig udsigt til, at Vince og hans mor kan komme hjem foreløbigt.

Kæmper med hospitalsregninger
I Filippinerne kæmper Géneviève Albopera for at få råd til at forsørge sig selv og parrets søn.
Hun fortæller, at sønnen havde svært ved at omstille sig til klimaet i Filippinerne og har været indlagt flere gange på hospitalet. Regningen fra hospitalet hænger familien selv på.

"Det føles som at være fanget i et mareridt. Alt hvad vi ønsker os er at komme tilbage til Danmark," siger Géneviève Albopera.

Hun forsøger at lære sin søn dansk ved at mødes med andre dansk-filippinere og bruger de få gloser hun selv fik lært i Danmark, så meget hun kan.

Moren kom til Danmark som au pair
Forældrene mødte hinanden i Danmark i sommeren 2008, da Géneviève Albopera var i Danmark for at arbejde som au pair.

De havde været kærester i omkring et år, da de fandt ud af, at Géneviève Albopera var gravid. På det tidspunkt boede hun stadig hos sin danske værtsfamilie.

"Jeg har altid gerne ville have flere børn, så jeg blev rigtig glad," fortæller Carsten Christensen.

Gravide bliver udvist
Vince blev født en mandag i april for tre et halvt år siden. Ti dage senere blev forældrene gift.
Trods barn og ægteskab kunne Géneviève Albopera ikke blive med sin søn i Danmark. Den lille dreng har ifølge sin far dansk statsborgerskab og dansk pas.

Fagbladet FOA har afdækket, at au pairer bliver udvist af landet, hvis myndighederne opdager, at de er gravide.

Læs også: Gravide sendes ud af landet

Sagen her viser, at selv i de tilfælde, hvor den danske mand gerne vil påtage sig ansvaret og gifter sig med kvinden, risikerer kvinden også at blive sendt ud af landet med sit danske barn.

Læs også: Op mod 10 gravide smides ud årligt

Læs flere artikler i temaet: De forbudte børn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev