Annonce

Mand i jakkesæt foran FOA-mikrofon

De forbudte børn

Børns vilkår vil sikre au pair-børn


Børns Vilkår vil sikre, at au pairs, der bliver gravide i Danmark, får sikret deres rettigheder. Hensynet til børnene må komme først, lyder det.

Annonce

Direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, vil sikre gravide au pairer, så de har overskud til deres børn. Tue Wettergreen-Paltorp

Af Signe Højgaard
Journalist

Af Tue Wettergreen-Paltorp
Videojournalist

Annonce

I Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl stærkt bekymret for trivslen hos de børn, som bliver født af en au pair, der er gået under jorden her i Danmark. Rasmus Kjeldahl er helt grundlæggende bekymret for, om de nyfødte børn får nok at spise og drikke og har en ordentlig bolig.

”Spørgsmålet er, om barnet får den omsorg, barnet har brug for, når moderen er i så sårbar en situation,” siger han til Fagbladet FOA.

Presset til bortadoption

Børns Vilkår har igennem de sidste år også hørt om problemet med au pairer, der mister deres opholdstilladelse, når de bliver gravide og ønsker at føde barnet. Rasmus Kjeldahl har både hørt om kvinder, der rejser tilbage til hjemlandet for at få barnet, om kvinder, der føder under jorden her i landet og om kvinder, der foreslås at bortadoptere deres nyfødte barn.

”Det er en barsk løsning, når en ung kvinde føler sig tvungen til at bortadoptere sit barn,” siger han til Fagbladet FOA.

Rasmus Kjeldahl mener, at det er paradoksalt, at Danmark har en au pair ordning, hvor det på den ene side kræves, at en au pair er i alderen 18- 30 år, og på den anden side sanktionerer dem med hjemsendelse, hvis de får børn.

”Au pair kvinderne er i den fødedygtige alder og i har i en del tilfælde ringe viden om spørgsmål som prævention og graviditet. I det lys er regelsættet urealistisk stift. Det er meget uheldigt, at man umiddelbart fjerner deres ret til at være i Danmark hvis de får et barn. Der bør i stedet tages et fleksibelt hensyn til at sikre barnets interesser og trivsel,” siger han.

I strid med børnekonvention

Rasmus Kjeldahl mener, at der burde arbejdes med en model, hvor au pairer får lov til at blive i Danmark, indtil de har født, og at de gives en reel chance for at få faderskabet fastslået, så barnet får sikret sine grundlæggende rettigheder. Ifølge FN’s børnekonvention har børn ret til at vide, hvem deres forældre er og ret til omsorg.

”Også disse børn har ret til en god start på livet og kendskab til både far og mor. Ikke mindst for denne gruppe kvinder, som jo endda er budt velkommen i Danmark for at hjælpe til med at sikre trivslen for de velstillede familiers børn,” siger han til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev