Annonce

Andreas foran ambulance

Tema: Ukrainske flygtninge

Redder vil sende overskydende ambulancer til Ukraine


21 ambulancer er i overskud hos Hovedstadens Beredskab, efter at Falck og Region Hovedstaden har overtaget ambulancedriften i hovedstadsregionen. Dem vil brandmand Andreas Keil sende til Ukraine.

Annonce

Andreas Keil vil sende Hovedstadens Beredskabs overskydende ambulancer til Ukraine for at hjælpe på den ukrainske side i krigen mod Rusland. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Den 31. januar i år kørte Hovedstadens Beredskab sin sidste ambulancetur, inden Falck og Region Hovedstaden med deres vundne udbud overtog driften af hovedstadens ambulancetjeneste 1. februar.

Det har efterladt Hovedstadens Beredskab med 21 ambulancer, som ikke længere skal bruges, nu hvor beredskabet udelukkende fungerer som brandberedskab.

”De her ambulancer skal Hovedstadens Beredskab jo af med, og der synes jeg jo, at det ville være en rigtig god idé at sende dem Ukraine, hvor jeg er blevet informeret om, at man mister rigtig mange ambulancer hver eneste dag,” siger Andreas Keil, som er tillidsrepræsentant og brandmand ved Hovedstadens Beredskab.

Ved siden af sit brandmandsjob sidder Andreas Keil også i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune for Socialdemokratiet. Her har han sat gang i et større lobbyarbejde for at få budgetpartierne, som Socialdemokratiet ikke er en del af, til at bruge sidste års overskydende penge – formelt kaldt overføringsmidler – på at købe ambulancerne af Hovedstadens Beredskab. Forhandlingerne om de penge er i gang netop nu.

”I stedet for at en eller anden privat virksomhed køber dem, maler dem og bruger dem til varevogne, kan vi sende dem ned til nogen, der virkelig har behov for dem. Det er en god mulighed for at give noget til Ukraine,” siger Andreas Keil, som vurderer, at det vil koste Københavns Kommune 2-3 millioner kroner.

”Jeg tror egentligt, at Københavnerne gerne vil give de her ambulancer til Ukraine. 2-3 millioner er små penge i forhold til det, man kan udrette her.”

Konkret ville det fungere sådan, at Andreas, som selv har tilbudt at køre en af ambulancerne, og 41 af hans kolleger – man skal være to i hver ambulance – ville sætte sig bag rattet og køre mod Polen ned til grænsen til Ukraine.

Herfra ville en polsk organisation, som Andreas er i kontakt med, sørge for, at ambulancerne kommer ind over grænsen til Ukraine.

”Flere lande har allerede afleveret ambulancer dernede, så det er det mindste problem,” siger han.

”Inde på min Facebook, hvor jeg har skrevet om det, kan jeg se, at mange nuværende og tidligere kolleger melder sig til at køre ambulancerne derned. Så vi er allerede nok folk. Det er meget rørende,” siger Andreas Keil.

Han håber, at Borgerrepræsentationen kan give tilsagn hurtigst muligt her i løbet af marts måned, hvis de bliver enige om at købe ambulancerne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev