Annonce

opråb mette f

Fingrene væk fra tidlig pension, Mette


Knap fire år efter at mor og datter kom med et opråb til statsministeren, hæver de igen deres stemmer. Susanne og Helle Høier er bange for, at regeringen gør livet svært for de nedslidte. Deres budskab understøttes af arbejdsmedicinsk overlæge.

Annonce

Knap fire år efter at mor og datter kom med et opråb til statsministeren, hæver de igen deres stemmer. Susanne Høier og Helle Høier Hjelmgaard er bange for, at regeringen vil gøre livet svært for de nedslidte. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Budskabet var klart, da rengøringsassistenterne Susanne Høier og hendes datter Helle sendte denne bøn til Mette Frederiksen i oktober 2019:

”Giv os ret til tidlig pension, Mette.”

Dengang var Mette Frederiksen stadig relativt nyvalgt på posten – og havde arne-pension og kampen for tidlig tilbagetrækning højt på sin dagsorden.

Nu henvender mor og datter sig igen til Mette Frederiksen. Men denne gang er budskabet anderledes:

”Fingrene væk fra tidlig pension, Mette.”


Anledningen er, at den nye SVM-regering – Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne
– i regeringsgrundlaget foreslår, at arne- og seniorpensionen bliver slået sammen til én fælles ordning. Og det oplever Susanne Høier og hendes datter som en forringelse.

I dag har alle ret til via arne-modellen at stoppe på arbejdsmarkedet tre år før pensionsalderen, hvis man har mere end 42 års anciennitet. Og så kan de nedslidte søge seniorpension seks år før, de når pensionsalderen, hvis de højest er i stand til at arbejde 15 timer om ugen i deres aktuelle job.

Det var præcis det, som den nu 65-årige Susanne Høier fik mulighed for i august 2020 – et halvt år efter at hendes arbejdsliv som fuldtidsansat rengøringsassistent var sluttet med alt for mange smerter i skuldre og knæ, alt for mange smertestillende piller og alt for mange sygedage.

”Det har betydet så meget for mig at komme på seniorpension. Smerterne er der stadig,
men ikke i samme omfang. Jeg må for eksempel hvile i lang tid, når jeg har haft nogle ture i vaskekælderen eller har lagt nyt sengetøj på. Men det er nemmere at leve med nu, hvor jeg ikke længere skal jeg på arbejde hver dag,” siger Susanne Høier, som Fagbladet FOA i sin tid fulgte på det, der blev hendes sidste arbejdsdag.

Hendes datter, Helle Høier Hjelmgaard, var også smerteplaget for tre år siden. Og det er ikke blevet bedre. Hun døjer især med hofte og lænd, hun tager dagligt smertestillende
piller, hun er blevet behandlet med blokader, og hun venter nu på at konsultere en reumatolog.

”Jeg er 47 år og skal arbejde, til jeg bliver 70. Det holder jeg ikke til,” siger Helle Høier 
Hjelmgaard, der gør rent på en skole og i en daginstitution og arbejder 32 timer om ugen.

opråb mette f
I december 2019 var Fagbladet FOA med på det, der blev Susanne Høiers sidste arbejdsdag. Få dage senere skulle hun opereres i skulderen, og hun blev aldrig rask nok til at genoptage sit job. I stedet fik hun seniorpension – og det er hun glad for. Iben Gad

Læs også: Mor og datters bøn til Mette F: Giv os ret til tidlig pension

Alternativet er ikke godt
Ifølge Arbejdstilsynets undersøgelse ’National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere’ fra 2022 er rengøringsansatte en af de grupper, der har flest problemer med bevægeapparatet. For eksempel er det kun frisører og nedrivningsarbejdere, der i højere grad belastes af, at ryggen er vredet eller foroverbøjet, når de arbejder.

Dét billede genkender man på de på de arbejdsmedicinske klinikker, hvor lægerne har kendskab til mange patienter med symptomer på nedslidning. Det gælder også Jane Frølund Thomsen, der er cheflæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital. Hun er ikke sikker på, det er en god idé med en model, der skærer tre år af de nedslidtes mulighed for at gå på tidlig pension:

”Nedslidning rammer jo folk med tunge job, og det virker ikke godt for dem, hvis alternativet til tidlig pension er tre år med arbejdsprøvninger, ressourceforløb og virksomhedspraktikker,” siger Jane Frølund Thomsen.


I FOA er man tilfreds med, at regeringen gerne vil ’samtænke’ de forskellige adgange til tidlig pension. Men forbundssekretær Maria Melchiorsen er også opmærksom på, at formuleringen i regeringsgrundlaget rummer en forringelse for de nedslidte sammenlignet med de nuværende regler.

”I FOA ser vi på det samlede tilbagetrækningssystem og arbejder for at sikre de bedste muligheder for medlemmerne. Det er vi klar til at kaste os over, når regeringen præsenterer et forslag. Men vi ser da gerne, at den periode på tre år, der er lagt op til for de nedslidte, udvides,” siger Maria Melchiorsen.

Det er endnu uvist, hvornår regeringen fremlægger sit forslag. Det kan møde på modstand, fordi nogle af de partier, der står bag de nuværende aftaler, men er uden for regeringen, vil modsætte sig, at de undgåede forlig ophæves i denne valgperiode.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev