Sundhedsområdet skal forbedres i to spor, mener den nye regeringen. Regeringen vil nedbringe ventelisterne og ”stabilisere og styrke” sygehusene på den korte bane med en toårig akutplan.
På længere sigt ønsker regeringen at nedsætte en strukturkommission, der skal undersøge opgavefordeling mellem sygehuset og det nære sundhedsvæsenet, hvordan sundhedsvæsenet bedre arbejder på tværs af faglighed og geografi, og hvordan vi får nedbragt uligheden i sundhed.
Desuden ønsker regeringen med afsæt i Robusthedskommissionen, som blev nedsat i marts i år, at ”iværksætte tiltag, der kan sikre mere personale, bedre arbejdsmiljø og mere tid til kerneopgaven. Det skal bl.a. ske ved bedre rekruttering, og at flere tager del i vagter og patientnært arbejde.”
Selvstændig konsulent, tidligere projektchef i Vive og forhenværende sundhedschef i Gladsaxe Kommune, Sidsel Vinge, har sine forbehold overfor nedsættelsen af en kommission.
Det siger hun til Sundhedsmonitor.
”Jeg er usikker på, om det grundlæggende set er strukturændringer, der er brug for. Det er meget dyrt og en stor øvelse at omlægge grundlæggende struktur i den offentlige sektor,” siger hun.
Professor i sundhedsøkonomi ved Vive Jakob Kjellberg er mere positivt stillet overfor en eventuel kommission.
”I virkelighedens verden handler det om at få stoppet aktivitetsvæksten inde på de store sygehuse og faktisk få noget til at ske i det nære sundhedsvæsen og med digitaliseringen. At få flyttet personale fra nogle af de store enheder med rigtig meget personale til nogle af de steder, der er tættere på folk,” siger han.