Annonce

En af de demente borgere, Anna Lise Thomsen, nyder at være tilbage på havet.

Tema: Snapshot

Sejltur får minder frem blandt demente borgere


Måske er det hele glemt i morgen, men dagen, hvor det gamle sejlskib Haabet stævnede ud i det sydfynske øhav, var helt særlig. Både for de fire beboere fra demensplejecentret Lykkevalg i Korinth, som med glød i øjnene fortalte anekdoter fra deres liv – historier som ellers har været væk i glemslens mørke. Og for de ansatte, som fik tid til nærvær og set nye sider af de ældre.

Annonce

Fagbladet FOA har været med på tur med demensplejecentret Lykkevalg, da de skulle til havs. Tor Birk Trads

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Demenstur til havs
Anna Lise Thomsen har levet en stor del af sit liv på havet. Hendes mand var fisker, og hun er vokset op ved vandet i Faaborg. Så hun havde følelsen af at komme hjem, da hun gik ombord på sejlskibet Haabet. Flere gange stod hun med blikket indstillet på uendeligt og udbrød: ”Det er fantastisk det her.”
Jette Høyer kæmper for at komme over i båden.
Overvindelse. Jette Høyer har nærmest ikke sovet i tre dage, fordi hun sådan har glædet sig til sejlturen. Benene er dog lige ved at svigte, da hun bliver meget nervøs over at skulle ombord, men med hjælp fra de ansatte og skibets frivillige går det. ”Vi skal turde at rykke lidt på beboernes grænser,” siger social- og sundhedsassistent Birthe Post. Hun har selv overvundet en grænse ved at kravle ned i nettet i skibets stævn, så hun ’svævede’ lige over vandet.
Social- og sundhedsassistenten Birthe Post slapper af i nettet i skibets stævn.
Anna Lise Thomsen skal hjælpe med at styre båden
Styrmand. ”Kom Anna Lise, vil du prøve at styre?” Plejehjemsleder Børge Fugl Hansen er frivillig på Haabet og rutineret styrmand. Han overlader rorpinden til Anna Lise, som tager imod udfordringen. Hun spørger interesseret til navigationsanlægget. Det er mere avanceret end det, de havde på hendes mands fiskerbåd.
Kjeld Olesen vinker til folk på andre både.
Snakke. De åbne vidder og den friske luft sæt - ter gang i snakketøjet hos Kjeld Olesen. Han har ikke mod på at stå ved rorpinden, men vinker gerne til passagererne på den forbipasserende færge. Og så giver han den ellers gas med at fortælle historier fra sit liv til den faste afløser Louise.
Portræt af Birthe Post, social- og sundhedsassistent
Minderig dag. For social- og sundhedsassistent Birthe Post har turen været en af de arbejdsdage, man med glæde husker tilbage på. ”At have tid sammen og se lyset i øjnene hos beboerne, det er bare fantastisk. Flere af dem har husket og fortalt ting, vi ikke kendte til. Dem vil vi føje til deres livsfortælling på plejecentret.”
Billeder af udflugten til havs med de demente borgere.
Haabet er et gammelt træskib, som ejes af Træskibsforeningen Faaborg. Foreningen laver udflugter for private, skoler og institutioner. I ’Vandkantsdanmark’ har mange af beboerne minder, som knytter sig til havet, og sejlturen åbnede for nogle af disse – om en far, der sejlede, eller gymnastikveninder på tur. Næste år planlægger plejecentret Lykkevalg at tage til Svendborg til et større skib, hvor flere beboere kan være med.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev