Annonce

Mand stående foran stor bygning

Debat 

Klumme: Uddan flere pædagogiske assistenter

Det giver ingen mening, at vi afviser unge, som brænder for at få en pædagogisk uddannelse, skriver formand for Pædagogisk sektor, Kim Henriksen. 

Annonce

"Der er brug for at øge optaget på uddannelsen til pædagogisk assistent og for en opnormering af, hvor mange uddannelsespladser kommunerne har pligt til at skaffe," skriver sektorformand Kim Henriksen.  Malte Kristiansen

Af Kim Henriksen
Sektorformand

Annonce

Selvom dagtilbud landet over tørster efter flere uddannede voksne, må sosu-skoler landet over afvise hundredvis af kvalificerede unge ansøgere til uddannelsen som pædagogisk assistent. Endda blev der sidste år afvist flere ansøgere, end der blev optaget, viser en opgørelse fra Danske SOSU-skoler. Helt konkret blev 1.116 kvalificerede ansøgere optaget og 1.231 afvist. 

Det giver ingen mening, at vi afviser unge, som brænder for at få en pædagogisk uddannelse. Med det stigende børnetal får vi over de næste 10 år brug for 40.000 dagtilbudspladser mere. Samtidig skal der frem mod 2024 indføres minimumsnormeringer. Samlet får vi behov for 14.000 flere voksne. Og det nytter ikke at ansætte en masse ikkeuddannede. For ambitionen i loven om minimumsnormeringer er, at mindst 85 procent af personalet skal være pædagogisk uddannet. 

Der er brug for at øge optaget på uddannelsen til pædagogisk assistent og for en opnormering af, hvor mange uddannelsespladser kommunerne har pligt til at skaffe ifølge den såkaldte dimensioneringsaftale, som normalt indgås mellem fagbevægelse, staten og kommunerne. En fornyelse af aftalen har afventet, at loven om minimumsnormeringer 
bliver vedtaget. 

Dele af loven mangler i skrivende stund at komme helt på plads. Men helt fra det første rids af loven om minimumsnormeringer blev tegnet, har regeringen peget på pædagogiske assistenter som en del af løsningen på rekrutteringsproblemerne på dagtilbudsområdet. Det slår loven også fast. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få flere ind på uddannelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev