Annonce

colourbox

Tema: Coronavirus

Forældreformand: Forældrene kan ikke mere


Forældre har brug for bedre rettigheder, når deres barns daginstitution eller skole lukker på grund af corona, mener FOLAs formand. ’De har været i en svær situation længe og er ved at knække på det her,’ siger hun.

Annonce

Du kan få dagpenge i op til 10 dage, når dit barn bliver smittet med corona eller det er nær kontakt. Men ikke hvis institutionen lukker, fordi sygefraværet er for højt til at det er forsvarligt at modtage børn. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Nogle forældre ringer ind til forældreorganisationen FOLA med dårlig samvittighed over, at de bliver nødt til at sende børn af sted, selv om deres daginstitution igen har opfordret til at holde børnene hjemme.

Nogle ringer ind og siger, de ikke længere kan holde til at passe små børn og arbejde samtidigt. Nogle har ondt i maven over, at de skal aflevere deres barn hos medarbejdere, barnet ikke kender i en institution, der hænger på med det yderste af neglene på grund et alt for højt sygefravær. Eller at de ikke ved, hvad de skal gøre, når institutionen lukker.

”Forældrene er slidte nu. De kan ikke mere. De har holdt til den her situation i to år, og de føler ikke, de har mere at give af. Det er især forældre med jobs, hvor de ikke kan arbejde hjemme, der ringer og er kede af det,” siger Signe Nielsen, der er formand for forældreorganisationen FOLA og understreger, at mange af de jobs, hvor man ikke kan arbejde hjemme, er de jobs, FOAs medlemmer varetager – i plejen, i sundhedsvæsenet og ude i dagtilbuddene.

Læs også: Minister til kommuner: Brug nu nødbremsen

Umulig situation

Rettighederne er lige nu ikke tilstrækkelige, mener Signe Nielsen.

”Vi har brug for bedre rettigheder til forældre, når deres børn er syge eller hjemsendte. For eksempel at de har lov til at være hjemme, hvis deres daginstitution lukker eller hvis børnene bliver sendt i nødpasning. Det behøver ikke at være på fuld løn – for eksempel kunne man vælge at udvide den ordning, hvor forældre har ret til 10 dage på dagpenge, hvis deres barn har corona eller er nær kontakt så den også gælder, når skolen eller institutionen lukker,” siger Signe Nielsen og understreger, at børnefamilierne i den grad har holdt for i de to år, der er gået med corona.

Tal fra Kommunernes Landsforening (KL) viste da også, at 21 procent af personalet i sidste uge var fraværende i landets dagtilbud, fordi de var hjemsendt til test, isolation eller nærkontakt. Ugen før det var tallet 16 procent.

”Lige nu føler forældrene sig hverken som gode forælder eller gode medarbejdere. De har dårlig samvittighed, uanset om de vælger at sende barnet af sted eller bliver hjemme, og de er stressede. De har brugt de muligheder, der er, og mange har ikke flere feriedage eller omsorgsdage tilbage,” siger Signe Nielsen og understreger, at hun ved, at institutionerne gør, hvad de kan.

”Vi plejer at sige, at der som minimum skal være én person på stuen, som barnet kender, men bare det er faktisk svært for institutionerne lige nu,” siger hun.

Læs også: Overblik: Det skal der til, før daginstitutioner kan lukke

Kortere isolation

Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Industri (DI) appellerede fredag til, at Sundhedsstyrelsen igen ser på reglerne for isolation igen, så isolationsperioden bliver kortere end de oprindelige syv dage. Mandag satte Sundhedsstyrelsen da også isolationsperioden ned til fire dage ved få eller ingen symptomer og ændrede retningslinjerne, så man nu må bryde sin isolation, når symptomerne er overstået i stedet for at man skal være symptomfri i 48 timer. Lige som nære kontakter heller ikke skal isolere sig selv længere.

Må jeg blive hjemme med barnet, hvis skolen eller institutionen er lukket?

Hvis barnets institution eller skole er lukket på grund af coronaudbrud, har du ikke krav på tjenestefrihed med løn.

Drøft situationen med din arbejdsgiver for at finde en løsning, der passer jer begge – for eksempel at arbejdet udføres på andre tidspunkter, at du arbejder dét, der er muligt, at du arbejder hjemme, afholder ferie, omsorgsdage, afspadsering eller alternativt, at du får tjenestefrihed uden løn.

Hvad, hvis mit barn er smittet med corona eller er nær kontakt?

Når du er omfattet af en overenskomst, kan du have mulighed for at passe dine børn med løn i op til 2 dage, når de bliver syge, men kun hvis ingen andre kan passe dem, og det er foreneligt med forholdene på arbejdspladsen. Kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-fagforening, hvis du er i tvivl, hvad din overenskomst siger om dine muligheder for at holde fri for at passe dit syge barn.

Du kan få dagpenge for fravær i op til 10 dage til og med den 28. februar 2022 til at passe dit barn under 14 år, hvis:

  • dit barn enten er hjemsendt fra dagtilbud, skole eller institution pga. nær kontakt med en person, der er smittet med COVID-19 eller
  • selv er smittet med covid-19

Du kan ikke få dagpenge, hvis du kan bruge afspadsering. Derudover kan du ikke få dagpenge på dage, hvor du holder ferie eller holder fri med løn.

Det er en god idé at tale med din arbejdsgiver eller fagforening, om du har ret til at tage fri med løn for at passe dit barn.

Og læs, hvordan du søger om dagpenge i den situation på borger.dk

Hvad gør jeg, når jeg hverken har ferie, omsorgsdage eller afspadsering og mit barn er hjemsendt fra skole eller daginstitution pga. coronaudbrud?

Gå i dialog med din arbejdsgiver og drøft muligheden for, at arbejdet udføres på andre tidspunkter, at du arbejder dét, der er muligt, at du arbejder hjemme eller alternativt, at du får tjenestefrihed uden løn.

Kilder: foa.dk, Udbetaling Danmark og FOA Overenskomst

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev