Annonce

Hånd på numse foto: colourbox

Tilsynsførende fra Arbejdstilsynet skal starte dialog om seksuel chikane

I udvalgte brancher skal tilsynsførende fra Arbejdstilsynet nu rådgive, informere og pege på relevante værktøjer til at forebygge seksuel chikane og krænkende adfærd. Det kommer blandt andet til at være på døgninstitutioner og i hjemmeplejen, hvor social- og sundhedsansatte ofte bliver udsat for krænkelser fra borgere. 

Annonce

Et større fokus på seksuel chikane i Danmark betyder, at Arbejdstilsynet fremover vil bringe seksuelle krænkelser op, når der udføres tilsynsbesøg i udvalgte brancher. Colourbox

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Næste gang Arbejdstilsynet kommer på besøg på dit arbejde, kommer de måske til at tale om seksuel chikane. Arbejdstilsynets tilsynsførende vil nemlig i sammenhæng med grundtilsyn, motivere til dialog om krænkende adfærd. Det gælder alle grundtilsyn i udvalgte brancher. De udvalgte brancher er blandt andet døgninstitutioner, hjemmepleje, og rengøring.

"Der er kommet større fokus på seksuel chikane i Danmark i de seneste år. I Arbejdstilsynet vil vi være med til at støtte op om den udvikling ved i højere grad at hjælpe virksomheder med at forebygge, at seksuel chikane og andre krænkende handlinger opstår på arbejdspladsen," udtaler tilsynschef Lars Toft Pedersen i en pressemeddelelse

Brancherne er udvalgt, fordi de ansatte rapporterer en relativt høj forekomst af grænseoverskridende adfærd. Specifikt på døgninstitutioner og i hjemmeplejen oplever 10,1 procent af ansatte, at blive udsat for seksuel chikane af eksterne, dvs. borgere og kunder. Gennemsnittet for alle brancher er 1,8 procent.

Læs også: Portør efter krænkelsesdebat: 'Næste gang tier jeg ikke stille'

Oftest en borger bag chikane 

En medlemsundersøgelse lavet af FOA i 2019 viser, at 15 procent af FOAs medlemmer har været udsat for seksuel chikane på deres arbejde. Af dem er det flest i social- og sundhedssektoren, der har den oplevelse – 23 procent af denne sektor har oplevet seksuel chikane. Det er altså 23 procent af adspurgte FOA-medlemmer, der har svaret "ja", til at have oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen. Den sektor med næstflest adspurgte, der svarede "ja" var kost-og servicesektoren, hvor 4 procent havde oplevet seksuel chikane. I 87 procent af alle tilfælde har det været en borger, der har udsat den ansatte for krænkende adfærd. 

Indsatsen handler om, at de tilsynsførende skal forsøge at starte en samtale på arbejdspladsen, om hvordan man forebygger seksuel chikane. Ifølge undersøgelsen lavet af FOA, er antallet af medarbejdere, der har været udsat for seksuel chikane lavere, når arbejdspladsen prioriterer forebyggelse.

Vigtigt at der kommer fokus fra Arbejdstilsynet 

Af medlemmer, der har svaret "i høj grad" til, at arbejdspladsen arbejder for at forebygge chikane, har 13 procent oplevet krænkelser. Det tal er på 22 procent på arbejdspladser, hvor medlemmer har svaret "i lav grad/slet ikke".

"Tilsynsførende oplever, at man i virksomheder har svært ved at tale om seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Det er en stor barriere, hvis problemet skal forebygges, fordi vi alle har forskellige grænser for, hvad vi oplever som krænkende. Et vigtigt første skridt er at tage snakken om grænser, god adfærd og omgangstone på ens arbejdsplads. I vejledningsindsatsen vil vi bl.a. inspirere og hjælpe virksomhederne til at sætte den dialog i gang," udtaler Lars Toft Pedersen i samme pressemeddelelse. 

Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA, er glad for initiativet fra Arbejdstilsynet.

"Det er rigtigt godt, at der kommer fokus på det her. Vi ved, at det er svært at håndtere seksuel chikane, det er et meget tabubelagt emne og netop derfor er det vigtigt, at der kommer fokus på det fra Arbejdstilsynets side. Det her skal gå dialogens vej, og derfor håber vi også, at Arbejdstilsynet har den vinkel med, at udfordringerne på FOAs område oftest er uønsket seksuelt opmærksomhed fra en borger," siger hun. 

Du kan læse meget mere og få gode råd til at håndtere uønsket seksuel opmærksomhed her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev