Annonce

Portrætbillede af Torben Hollmann

Debat 

Klumme: 2022 skal blive psykiatriens år


Nu er det op til politikerne på Borgen at leve op til deres løfter, skriver formand for social- og sundhedssektoren Torben Hollmann.

Annonce

I alt for mange år har politikerne ikke prioriteret psykiatrien så højt som somatikken, skriver sektorformand Torben Hollmann. Malte Kristiansen

Af Torben Hollmann
Sektorformand

Annonce

Vi har ventet længe. Meget længe. Nu ser det endelig ud til, at vi får en langsigtet plan for psykiatrien, som i alt for lang tid har været underprioriteret. Det første og afgørende arbejde er det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien. Oplægget rummer mange af de store udfordringer, der skal løses, hvis vi skal sikre bedre behandling og omsorg for nogle af samfundets svageste og et forsvarligt arbejdsmiljø for de mange ansatte i både behandlings- og socialpsykiatrien.

I FOA har vi præget indholdet af oplægget med erfaringer fra medarbejderne i psykiatrien. Nu er det op til politikerne på borgen at leve op til deres løfter.

Vigtigst af alt skal der flere sengepladser i behandlingspsykiatrien. Patienterne bliver nu udskrevet for tidligt, og det lægger et kæmpe pres på socialpsykiatrien, som ikke er gearet til de mange og mere krævende borgere. Det betyder, at borgere med vidt forskellige lidelser bor side om side med domsanbragte med adfærdsforstyrrelser og misbrug, selvom institutionerne ofte ikke er rustet til at håndtere dem. Det viser en rundspørge blandt de ansatte i psykiatrien, som FOA har lavet.

I alt for mange år har politikerne ikke prioriteret psykiatrien så højt som somatikken. Vi har set effektive investeringer i blandt andet kræftbehandlingen, som gennem en målrettet indsats har nedbragt dødeligheden for kræftpatienter.

Psykiatrien har brug for samme indsats for patienternes, borgernes og de ansattes skyld. Heldigvis ser det ud til, at en redningsplan for psykiatrien er på trapperne. I FOA er vi ambitiøse for området – det forventer vi også, at Christiansborg er.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev