Annonce

Kvinde i gul kjole på blå baggrund  foto: Jacob Nielsenv

Lavtlønnet og aktieinvestor – sådan kom Mika i gang med at investere


Selvom man ikke tjener mange penge, kan man godt prøve at øge formuen. Det har den 53-årige social- og sundhedsassistent Mika Vincentz gjort. For to år siden begyndte hun at investere i aktier, og foreløbig går det godt. Så godt, at hun nu drømmer om, at investeringen kan forsøde hendes liv, når hun går på pension. Og så håber hun, at hun med sin historie kan være med til at inspirere andre lavtlønnede. Ikke mindst lavtlønnede kvinder.

Annonce

Mika Vincentz begyndte for to år siden at investere i aktier for at få bedre råd til at forsøde sit liv, når hun går på pension. Jacob Nielsen

Af Anne Mette Futtrup
Journalist

Annonce

”Jeg er sosu-assistent og lavtlønnet. Og min pension er ikke stor. Men der er så mange oplevelser, jeg gerne vil have, når jeg går på pension som 69-årig, at jeg faktisk ikke har ’råd’ til at blive en fattig pensionist. Så nu er jeg begyndt at investere i aktier for at øge mine chancer for en lidt bedre økonomi.”

53-årige Mika Vincentz fra Odense smiler – over sin egen vandring lukt ind i ukendt land, men også lidt af stolthed over sit mod.

Idéen opstod, da hun læste om aktier og investeringer på sin banks hjemmeside.

”Jeg havde en mindre opsparing stående i banken. Og en ting er sikkert: Penge i banken taber i værdi.”

Læs også: Leder: Vild med værdipapirer

Moderate og modige Mika

Så Mika blev selvbestaltet investorlærling, læste om penge og investeringer i bøger og på nettet og fandt markante økonomi-kvinder på Instagram.

”To vigtige råd tog jeg til mig med det samme. For det første skal jeg kun investere penge, jeg kan undvære – både i mit daglige budget og i min alderdom, hvis aktierne taber i værdi. For det andet skal jeg investere langsigtet – altså købe aktierne nu og først sælge, når jeg er pensionist.”

Hun hævede lidt af sin opsparing og gennemførte sin første forretning gennem bankens investeringsforening. Det er dermed banken, der sammensætter en buket af værdipapirer.

Mikas opgave var at vurdere sin såkaldte risikovillighed. Med andre ord: Hvor store chancer er hun klar til at tage:

”I min bank kan man vælge mellem kategorierne ’Forsigtig’, ’Moderat’ eller ’Modig’. Den forsigtige har mange obligationer, men jeg investerer langsigtet og vil derfor gerne have mange aktier, som historisk har vist sig at give overskud på langt sigt. Derfor vælger jeg skiftevis ’Moderat’ og ’Modig’,” fortæller hun.

Mika Vincentz - 53 år

Uddannet social- og sundhedsassistent i 2000.

Arbejder fuldtid på et bosted for voksne handicappede.

Økonomi:

Grundløn 28.700 kroner inkl. anciennitetstillæg. Dertil kommer personlige kvalifikationstillæg.

Faste udgifter:

Husleje: Ca. 6.500 kroner plus forbrug, fagforening, a-kasse og forsikring.

Sådan gør Mika

  • Jeg overfører fast 2.000 kroner om måneden til min investeringskonto.
  • Det koster 29 kroner, hver gang jeg handler aktier. Derfor køber jeg først, når jeg har sparet et lidt større beløb op.
  • Jeg investerer langsigtet og skal først sælge igen, når jeg går på pension.
  • Jeg vil gerne købe aktier i virksomheder, som jeg forstår, og som passer til mine værdier. Krypto og bitcoin og den slags er ikke noget for mig.
+

Jublede over Vestas-aktier 

Der gik hurtig sport i det. Dagligt klikkede Mika ind i sit depot for at se, hvordan det stod til. Og siden er interessen kun blevet større.

Hver måned dirigerer hun automatisk et beløb direkte fra hendes løn til investeringskontoen. Får hun indefrosne feriepenge, penge tilbage i skat eller andre uventede indtægter, ryger de samme vej.

Og når der står nogle tusinde kroner på kontoen, investerer hun.

Men hun nøjes ikke længere med at lade banken vælge værdipapirerne.

Nu følger hun også sin egen fornemmelse og brød ud i et ’jubiii’, da hun havde besluttet sig for at forsøge sig med enkeltaktier og købte to Vestas-aktier for i alt cirka 500 kroner.

”Det var en festdag. Det er nærmest, som om jeg har fået en ny hobby,” griner Mika.

Hverdagens prioriteringer

Investeringsrejsen har øget Mikas fokus på økonomi generelt. Hun og hendes kæreste Charley rydder op i deres forbrugsmønstre for at finde overskud at investere for:

”Vi bor almennyttigt og har lave faste udgifter. Vi har fravalgt bil og lejer gennem GoMore.dk, hvis vi har behov. Vi køber kun det, vi faktisk har brug for og sælger det, vi ikke bruger. Sidste år solgte vi ting og sager – for eksempel vinreol, tørrestativ og donkraft – for 5.000 kroner. Vi bruger repaircafé, hvor frivillige gratis hjælper med at reparere ting, blandt andet min hækkeklipper,” fortæller hun med et smil, der vokser, da hun kommer med endnu et par økonomiske fif:

”Vi vil gerne prioritere økologi. Den anden søndag i måneden er der 25 procent rabat på alt økologi i Bilka, og så cykler vi derud med vores cykelanhænger og fylder spisekammeret i kælderen med økoting. Og når vi bruger den app, der hører til vores madkonto i COOP Bank, får vi 15 procent rabat på produkter fra blandt andet Änglemark og Thiese,” siger hun og viser appen på sin gamle iPhone SE, der er Charleys aflagte.

Bag om ordet

  • Afkast: Fortæller, hvor meget en investering er vokset eller har tabt i værdi.
  • Aktie: Et værdipapir, der viser, at man ejer en lille andel af en virksomhed.
  • Aldersopsparing: Kaldes også ’den oversete pension’, fordi mange ikke kender den. Ingen fradrag ved indskud, derfor skattefri udbetaling. Der modregnes ikke i diverse sociale ydelser. 
  • Depot/depotgebyr: Et lager for værdipapirer og prisen for opbevaring.
  • Enkeltaktie: Aktier, man køber i en konkret virksomhed.
  • Handelsplatform: Det sted, hvor der handles digitalt.
  • Investeringsforening: En professionelt forvaltet fond, der handler værdipapirer på vegne af mange investorer.
  • Kurtage: Pris for at købe eller sælge et værdipapir.
  • Obligation: En mindre risikabel form for investering.
  • Portefølje: En samling af værdipapirer.
  • Udbytte: Et overskud, som nogle virksomheder betaler til deres aktionærer.
+

Ikke behov for stopfyldt køleskab

Mika Vincentz vil gerne inspirere andre kvinder i FOA-fag med sin investeringsrejse.

Men hun vil på ingen måde stille sig an og spille økonomisk fandango.

”Som ny investor skal man tænke på først at få afdraget eventuel dyr gæld – ikke mindst forbrugsgæld – inden man begynder at investere,” siger hun og fortsætter:

”Jeg ved, det kan være svært at få overskud i sin økonomi. Jeg har selv levet mange år i en meget vanskelig økonomisk situation med gæld og under uddannelse og alene med mine to børn. Da de flyttede hjemmefra, faldt mine udgifter. Der var ikke længere grund til at fylde køleskabet op hver eneste dag, og så fik jeg faktisk overskud i økonomien.”

Samtidig er Mika også klar over, at det kan tage pippet fra de fleste at skulle sætte sig ind i helt ny viden. For hvordan forstår man overhovedet aktiemarkedet, hvis man aldrig har været der?

”Jeg sammenligner det med dengang, jeg var vikar på skadestuen på Odense Universitets Hospital. Om foråret kom patienter med skader efter havearbejde. Når OB mødte Brøndby, kom patienter, der havde været oppe at slås. Og fredag og lørdag nat var fulde folk kommet til skade i byen. Sådan er det også med aktiemarkedet. En ny præsident i USA eller økonomiske problemer på det kinesiske ejendomsmarked giver op- og nedture, så man skal slå koldt vand i blodet, ikke handle i panik, men glæde sig over, at tiden arbejder for en.”

Mikas anbefalinger til at læse mere

  • Mille Skjold. Ejer og redaktør af magasinet Økonomista til kvinder om privatøkonomi: oekonomista.dk og mille.okonomista på Instagram.
  • Pia Derneke. Grundlægger og ejer af piaspengepung.dk (på Instagram piaspengepung).
  • Femaleinvest.dk. Holder workshops og webinarer om finansiel ligestilling, og hvordan man opnår det.
  • Projecthandmade.dk. En blog om minimalisme, nøjsomhed og gør det selv – og økonomi/investeringer.
  • Louise Fredbo-Hansen. Bogen ’Sæt Kursen: Sådan lærer du at investere på 8 uger’.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev