Vi har behov for at tænke nyt, hvis vi vil sikre en værdig ældrepleje – både i dag og om 10 år. Og arbejdet er allerede begyndt. Ældretopmødet i 2020 var med til at sætte bevægelse i ældreplejen, og snart mødes vi igen til topmøde 2.0.
Siden det første møde har parterne bag arbejdet tæt sammen om udviklingen på området. Derfor er det vigtigt, at vi nu forpligter politikerne til at skabe blivende ændringer. Der er ikke nogen hurtig løsning, og vi skal derfor være sikker på, at man fra politisk side er med, hvis vi skal sætte en ny fælles retning. Sandheden er jo, at politikernes prioritering på ældreområdet ikke har levet op til befolkningens forventninger.
Hvis det står til mig, er der flere konkrete områder, vi bør prioritere. Jeg ser for eksempel gerne, at kommunerne opdeler hjemmeplejen i minidistrikter. Vi skal i højere grad opbygge hjemmeplejen i mindre teams, som er lokalt forankrede. Lokale teams, hvor medarbejdere og borgerne kender hinanden. Da hver dag er forskellig, er det vigtigt, at teamet har et stort råderum i forhold til planlægning af arbejdet. Det er også en af vejene til at få færre medarbejdere i den enkelte borgers hjem.
Det er bare en af måderne, hvor vi kan få mere fokus på borgernes særlige behov og ønsker til hverdagen og livet, og hvor vi i højere grad kan få medarbejdernes faglighed i spil. Og de ting er der behov for, hvis vi skal sikre fremtidens ældrepleje.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.