Annonce

Portrætbillede af Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Det bliver sværere at ignorere psykiske belastninger på jobbet


Det bliver heldigvis sværere for arbejdsgivere at se bort fra advarsler om et skrantende eller ligefrem sygt arbejdsmiljø, der på sigt skader de ansatte. 

Annonce

Nye domme giver håb. Ledelsen kan i højere grad stilles til ansvar, hvis den er vidende om dårlige arbejdsforhold, skriver chefredaktør Gitte Hejberg. Malte Kristiansen

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Tre medarbejdere ramt af psykiske arbejdsskader har nu rettens ord for, at deres tidligere arbejdsgivere skal betale dem erstatning. Dommene er usædvanlige og varsler en klarere linje i  fremtidige sager. 

En  ansat på et psykiatrisk sygehus blev brutalt overfaldet, selvom hun i årevis havde forsøgt at råbe ledelsen op om voldsrisiko og manglende overfaldsalarmer.

En ansat på et bosted blev udsat for ødelæggende mobning af kollegerne, og selvom ledelsen blev gjort opmærksom på problemet, blev det ikke stoppet.

En ansat på en sundhedsfaglig arbejdsplads blev bortvist med beskyldninger om, at hun havde forvoldt en patients død, selvom det ikke var hendes skyld.

De tre sager – som FOA har vundet i retten på vegne af medlemmerne – har ikke blot det til fælles, at de er barske og hjerteskærende.

Læs også: Mobning, bortvisning, overfald: Arbejdsgivere dømt for ikke at sikre det psykiske arbejdsmiljø

Som noget nyt giver de tre domme medlemmerne og FOA ret i, at de konkrete arbejdsgivere ikke havde gjort nok for at sikre et godt arbejdsmiljø. Dommene er banebrydende, fordi retten slår fast, at arbejdsgivere har et særligt ansvar for at tilrettelægge arbejdet, så medarbejderne ikke får skader eller bliver syge. 

Ledelsen kan med andre ord ikke nøjes med at vende det blinde øje til. Ledelsen kan stilles til ansvar, hvis den er vidende om forholdene.

Den første sag er endeligt afgjort i landsretten. De to øvrige er vundet i byretten og afventer landsrettens afgørelse. Men eksperter i erstatningsret vurderer, at de tre domme giver et bedre grundlag at gå efter, når arbejdsgiverens ansvar skal vurderes.

Selv om baggrunden for sagerne er dyster, så giver de også håb. Det kan nemlig sagtens gå hen og blive afgørende for fremtidige retssager – og ikke mindst for ledelsernes lyst til at bruge ekstra krudt på at tilrettelægge arbejdet, så medarbejdere undgår skader.

Lederen er ligeledes bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev