Annonce

Ansatte cykler med beboere

Forsker: ”Der er et billede af, at FOAs medlemmer slet ikke er fysisk aktive. Det er helt misvisende”


En ny undersøgelse om bevægelsesvaner er godt nyt for FOAs medlemmer. Den konkluderer, at din aktive arbejdsdag også kan medregnes i din ugentlige motion. Den ekstra bevægelse, du får i løbet af arbejdsdagen, er godt for helbredet. 

Annonce

Mange af FOAs medlemmer har et aktivt arbejdsliv - som på Krogstenshave i Hvidovre, hvor de ansatte her cykler med beboerne. Arkivfoto: Jørgen True

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Mange af FOAs medlemmer har et fysisk langt hårdere arbejde end størstedelen af den danske befolkning. Alligevel bliver FOAs medlemmer gang på gang slået i hovedet for ikke at være nok fysisk aktive.

Det gør en ny undersøgelse, der ser på danskernes bevægelsesvaner, op med

”Alle siger jo, at det er et problem, at arbejdet for mange er blevet så fysisk inaktivt. Men vi glemmer, når vi punker nogen for, at de er for lidt fysisk aktive i fritiden, at de faktisk tilhører en gruppe, som i en vis udstrækning er aktive på arbejdet,” siger Bjarne Ibsen, professor og centerleder ved Syddansk Universitet, og en af forskerne bag undersøgelsen.

”FOAs medlemmer er en del af den gruppe, som er forholdsvis mindre fysisk aktive i fritiden end andre. Men vi skal bare lige huske på, at det er en forkert fremstilling at sige, at det er en bestemt gruppe, der ikke er fysisk aktive,” siger Bjarne Ibsen.  

Fysisk aktivitet på arbejdet har også værdi

Blandt FOAs medlemmer er det almindeligt, at man er aktiv og er i bevægelse i løbet af dagen: Hvis du arbejder i hjemmeplejen, får du cyklet nogle kilometer fra borger til borger, i arbejdet med børn, får du også nogle tunge løft ind på kontoen i løbet af dagen, og som rengøringsassistent er der sjældent et stille øjeblik. 

”Der er et billede af, at FOA-medlemmer slet ikke er fysisk aktive. Det er helt misvisende. Og det skyldes måske, at vi kigger på nogle andre aktiviteter, hvor det er mere udtalt som for eksempel træning i fitnesscentret. Men når vi inkluderer gåture og cykelture i undersøgelsen, så er billedet altså noget anderledes,” siger Bjarne Ibsen.  

”Jeg tror, man overser, at de fysiske aktiviteter på arbejdet har en værdi. Alle studier viser jo, at hvis du er bevægelsesaktiv og har en arbejdsdag, der indebærer, at du er meget i bevægelse, så er det godt for din sundhed. Men det er klart, at det afhænger af hvilken slags aktivitet,” pointerer han. 

Det er vældig godt for dem, der har et arbejde, hvor de går meget. For det er jo godt, at man er fysisk aktiv, men hvis det bliver for ensidigt med for mange tunge løft, så er det det modsatte, der gør sig gældende.” 

Gør det, du har lyst til

Undersøgelsen kigger også på motiverne bag bevægelsesaktiviteterne. Her er forskerne kommet frem til, at motivationen hænger tæt sammen med lysten til at ville bevæge sig. 

Hvis man gør en aktivitet af pligt for ens sundhed, kan det i længde være svært at holde fast i den aktivitet, da det til sidst vil være en sur pligt, der bare skal overstås. En aktivitet skal i samme grad, hvis ikke mere, være styret af lysten til at gøre den pågældende aktivitet. 

Derfor er Bjarne Ibsens råd helt enkelt til dem, der ønsker at få mere bevægelse ind i deres hverdag: 

”Vi skal i højere grad tænke over: Hvad er det egentlig, jeg godt kan lide at lave? ’Jeg kan godt lige at gå tur’. Jamen så dyrk det, og gør det.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev