Annonce

vaccine

Tema: Coronavirus

Frontpersonale og ældre får tilbudt coronavaccine først


Opdateret 27. november 2020

Vaccinen mod coronavirus er på vej, og ældre borgere, kronisk syge og frontpersonale bliver de første, der får tilbudt den, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag aften.

Annonce

Den kommende vaccine mod coronavirus bliver frivillig og gratis, fortalte ministeren på torsdagens pressemøde. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Når vi har vaccinerne godkendt, leveret og i brug i Danmark, bliver det en gamechanger. Vi får et afgørende våben mod covid-19, som vi ikke hidtil har haft.”

Sådan lød det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag aften. Her kunne ministeren sammen med sundhedsmyndighederne fortælle, at vaccinen mod coronavirus er på vej. Hvis alt går vel, vil de første vacciner være klar i slutningen af december 2020.

Læs også: Fem fagforbund i opråb: Coronasenfølger kræver national plan

De første, der får tilbudt den kommende vaccine, bliver landets ældre, kronisk syge og ansatte på ældre- og sundhedsområdet – eksempelvis ansatte i ældreplejen. I alt drejer det sig cirka om 1,5 millioner mennesker.

Udrulningen afhænger af vaccinetype

Den konkrete plan for udrulning af vaccinen, og hvem der skal have vaccinen først, kan ikke endeligt fastlægges, før en godkendt vaccine er på plads, fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

”Men meget peger på, at det er de allerældste, som vi ved har en meget, meget stor risiko for sygdom og død, beboere på plejecentre, folk, der får hjemmepleje, og de dele af sundheds- og ældrepersonalet, som også er i risiko for selv at blive smittet, eller som varetager omsorgen for de svage – medarbejdere, der arbejder på intensivafdelinger, isolationsafsnit, plejecentre med videre,” sagde Søren Brostrøm.

Ingen vaccine er godkendt endnu, og man begynder først at vaccinere, når en godkendt vaccine er på plads. Men Danmark har forhåndsaftaler med fem forskellige firmaer, som er ved at udvikle vacciner. I alt er der bestilt vacciner til 15 millioner mennesker. Vaccinen bliver gratis og frivillig.

”Frivillighedsprincippet gælder selvfølgelig også på arbejdspladsen,” svarede Søren Brostrøm, adspurgt om det kan få konsekvenser, hvis ansatte på sundheds- og ældreområdet nægter at lade sig vaccinere.

FOAs medlemmer spiller stor rolle

Hos FOA værdsætter man den nye vaccineplan, og at myndighederne har tænkt på beskyttelse af frontpersonalet som nogle af de første, fortæller formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

”Vi er superglade for, at man har tænkt på de ansatte på FOAs område som en del af – i gåseøjne – første bølge af vaccineprogrammet. De stod bagerst i køen til værnemidler i foråret,” siger han.

Torben Hollmann opfordrer myndighederne til at lytte til de ansatte på sundheds- og ældreområdet, når de skal pege på, hvilke risikogrupper der skal have vaccinen først i kommunerne.

”Vi skal passe på ulighedsgrøften, så det faktisk er dem, der har mest brug for vaccinen, der får den først. Der spiller FOAs medlemmer en stor rolle, fordi de kender borgerne i kommunerne. Derfor bør myndighederne lytte til de ansatte, når man skal pege de her grupper ud,” siger han.

Stoler på de danske myndigheder

Torben Hollmann er i dialog med de danske myndigheder om vaccineprogrammet, og han har en opfordring til de ansatte, der får tilbudt en vaccine.

”Myndighederne holder fast i, at den her vaccine bliver gennemtestet, og jeg har tiltro til de danske myndigheder. Derfor vil jeg også anbefale, at så mange som muligt tager imod vaccinen,” siger han og tilføjer, at han er glad for, at vaccinen er frivillig, og at FOA vil kæmpe for, at det aldrig bliver tvunget, at man skal vaccineres.

Opdateret med kommentar fra formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev