På dagen, hvor antallet af registrerede covid19-syge i Danmark satte rekord med 859 nye smittede, oplyste statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at regeringen forlænger de nuværende corona-restriktioner og strammer yderligere op.
”Coronaen er ikke overstået, den er tilbage med fuld styrke. Vi er ramt af coronaens anden bølge, og vi skal handle, inden økonomien og sundhedsvæsenet slår sprækker,” sagde Mette Frederiksen.
Læs også: Adgang til tests og værnemidler afgørende for det mentale helbred
Fra på mandag, den 26. oktober og foreløbig fire uger frem, er det blandt andet ulovligt at forsamles mere 10 personer ad gangen (mod 50 i dag). Og fra 29. oktober frem til årsskiftet skal man have mundbind på, når man går på indkøb i sit supermarked i andre butikker og generelt på offentlige indendørsområder, herunder i sundhedsvæsenet.
Opbakning fra FOA
I tilknytning til pressemødet skærpede myndighederne reglerne i forhold til nogle af FOA-arbejdspladserne. På coronasmitte.dk fremgår det, at der bliver ”Krav om mundbind eller visir på sundheds- og ældreområdet”. Og om dagtilbud hedder det, at ”Personale må bære visir”.
FOA bakker op om regeringens stramninger.
Læs også: Styrelsen for Patientsikkerhed: Plejepersonalet gør det fantastisk
”FOAs medlemmer arbejder til daglig med nogle af de mest sårbare iblandt os på plejecentre, hospitaler, bosteder, dagtilbud og mange andre steder. For deres skyld og for alle de mange ansatte, der passer på dem, beder vi alle om at lytte til advarslerne, så Danmark kommer så godt, som det er muligt gennem, hvad der ligner anden bølge af den epidemi, der har plaget os siden foråret,”
siger forbundsformand Mona Striib.
For FOA er det endvidere afgørende, at myndighederne har lært af erfaringerne, og optræder mere sikkert og konsekvent, end det skete under den første corona-bølge i foråret.
”Ministeren skal sikre, at vi denne gang har de værnemidler, vi har brug for, også på længere sigt, for det frygter jeg, er den virkelighed, vi står overfor,” siger Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Besøgsforbud i Nordjylland
I Nordjylland har Styrelsen for Patientsikkerhed endvidere indført besøgsforbud på plejehjemmene i syv kommuner (Brønderslev, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring). Baggrunden er især smitteudviklingen på mange minkfarme i området.
Læs også: Nu har Tomas ansvar for 80 ansatte: ”Det er blevet mere stramt. Men jeg sover godt hver nat.”
Besøgsforbuddet gælder både uden- og indendørs. Men beboerne kan dog få besøg af en enkelt pårørende, og der kan dispenseres for besøgsforbuddet i særligt kritiske situationer.
”Beboere på plejehjem er en højrisiko-gruppe, så det giver god mening at indføre besøgsforbud, når smittetrykket er så højt som i de pågældende kommuner,” siger Torben Hollmann.