Annonce

plejehjem

Tema: Coronavirus

36 smittede: Nordjysk plejehjem presset af corona


22 ansatte og 14 beboere er smittet med coronavirus på nordjysk plejehjem. De ansatte formår at bevare roen, fordi der er opstået et unikt sammenhold, siger fællestillidsrepræsentant.

Annonce

Mere end halvdelen af det normale personale på nordjysk plejehjem er enten konstateret smittet med covid-19 eller hjemsendt med symptomer. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Den nordjyske by Sindal er genstand for massiv opmærksomhed. Et stort smitteudbrud har især ramt byens plejehjem, Vendelbocentret. Status torsdag er, at 22 ansatte og 14 beboere er konstateret smittet med coronavirus. Fem medarbejdere er sendt hjem med symptomer.

“Alle i byen er berørte af det her og spørger, hvordan det kunne ske i en lille by som Sindal,” siger formand i FOA Vendsyssel, Leif Risgaard Jensen.

På plejehjemmet, midt i orkanens øje, har smitteudbruddet sat sine spor. Smittede beboere er isoleret på en skærmet afdeling, og knap halvdelen af plejecentrets 60 ansatte er hjemme, enten på grund af konstateret smitte eller symptomer på coronasmitte. 

Glade for håndteringen

Omstændighederne stiller store krav til personalet. Men personalet har formået at løfte den opgave, fortæller fællestillidsrepræsentant Louise Djernæs, der er i løbende dialog med ansatte på plejehjemmet.

“De passer virkelig godt på hinanden, og der er opstået en helt ny følelse af sammenhold. De står sammen i det her og taler om, at det er vigtigt med et ekstra stærkt sammenhold, hvis de skal klare den her ekstraordinære situation,” siger hun og fortsætter:

“De er også glade for den måde, kommunen har håndteret udbruddet. Straks efter det første smittetilfælde blev konstateret, testede man samtlige beboere og personale. Samtidig er der tilbud om krisehjælp til alle, både syge og raske. Det skaber tryghed.” 

Beundringsværdig indsats

Når en væsentlig del af personalet er smittet med covid-19, opstår der selvsagt en akut udfordring med at skaffe nyt personale. Derfor blev der hurtigt indgået en aftale om, at ansatte i andre dele af ældreplejen i Hjørring Kommune kan tage vagter på Vendelbocentret.

Den aftale virker, oplever formanden i FOA Vendsyssel.

“Det er beundringsværdigt, hvordan ansatte på andre plejehjem og i hjemmeplejen er med til at hjælpe Vendelbocentret igennem den her situation. I morges var jeg i kontakt med én, der frivilligt har afbrudt sin ferie. Syv af hendes kolleger har taget vagter på Vendelbocentret, så hun afbryder sin ferie for at tage vagter på sit arbejde,” siger Leif Risgaard Jensen.

Enkelte i kritisk tilstand

Direktør for Sundheds-, Ældre-, og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune Leif Serup oplyser, at alle gældende retningslinjer for smitteforebyggelse på plejehjem har været overholdt. Han er taknemmelig over den indsats, som kommunens medarbejdere i ældreplejen leverer i en svær tid.

"Selvom næsten halvdelen af det normale personale er væk, har vi foreløbig formået af dække alle vagter ind ved at ansatte andre steder melder sig frivilligt. Lige nu er der ikke noget der tyder på, at vi ikke også kan det fremover, og det er vi meget glade for. Alle yder en fantastisk indsats."

I øjeblikket er plejehjemmet lukket helt ned for besøgende udefra. Blandt de 36 smittede er enkelte i kritisk tilstand, oplyser Leif Serup.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev