Annonce

Tema: Coronavirus

Besparelser sat på pause: Rengøring blev opprioriteret under corona


De planlagt besparelser på rengøringen i daginstitutionerne i Københavns Kommune er foreløbigt sat på pause. Rengørings-assistent Linda Djurhuus frygter, at det er en stakket frist.

Annonce

Rengøringsassistent Linda Djurhuus er normalt alene om arbejdet på Børnecenter København, men har under coronapandemien fået hjælp til rengøringen hver dag. Hun håber, at opprioriteringen af området fortsætter. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Normalt er Linda Djurhuus alene om rengøringen på sin arbejdsplads. Men siden genåbningen af dagtilbud og skoler og de øgede krav til hygiejnen har hun fået hjælp hver anden dag.

”Hvis jeg var alene om arbejdet, kunne jeg ikke nå alle opgaverne. Heller ikke selvom vi har afspærret tre rum. Derfor er det rigtig rart med noget hjælp,” siger den 62-årige rengøringsassistent.

Hun arbejder på Børnecenter København – en institution for børn med handicap, som ligger i Københavns Kommune. Har skulle politikerne sidste år spare 46,8 millioner kroner på børne- og ungeområdet, hvilket betød, at 430 rengøringsassistenter enten blev fyret eller sat ned i tid – mange fra 37 til 22 timer om ugen.

Læs også: Besparelser på børneområdet rammer 430 rengøringsassistenter

Sat op i tid

Blot et år efter har kommunen været nødsaget til at rekruttere op mod 300 rengøringsmedarbejdere på grund af genåbningen af skoler og dagtilbud. Mange af dem i midlertidige ansættelser frem til slutningen af juni. På daginstitutionsområdet er de medarbejdere, der har haft mulighed for det, blevet sat 25 procent op i tid.

Linda Djurhuus, der er tillidsrepræsentant for mange af kollegaerne, frygter, at nedprioriteringen af rengøringen fortsætter, når den værste virusbølge har lagt sig.

”Vi hører igen og igen, hvor vigtig det er med god hygiejne og rengøring. Det er selvfølgelig dejligt med den anerkendelse, men hvorfor er det så altid rengøringen, der står for skud i sparerunder,” spørger Linda Djurhuus.

Læs også: Eksperter: På tide at opprioritere rengøringen

Besparelser sat på pause

Hos KK Rengøringsservice, som står for rengøringen i Københavns Kommune, oplyser centerchef Peter Højer, at besparelserne foreløbigt er sat på pause. Planen var ellers, at besparelserne skulle udrulles frem mod år 2022. Centerchefen afviser, at beslutningen om at spare var forkert.

”Der er elementer af aftalen, som man godt kan holde fast i – som eksempelvis ændrede og mere effektive rengøringsteknikker. Men jeg tror, at vi kommer til at genoverveje aftalen,” siger Peter Højer og tilføjer, at det endnu er for tidligt at sige, hvor længe de øgede krav til rengøringen fortsætter.

”Der er ingen tvivl om, at hygiejne er et enormt vigtigt redskab under coronakrisen, og vi kommer nok også til at skrue op for frekvensen flere steder i en periode. Så må vi kigge nærmere på de planlagte effektiviseringer efter sommerferien,” tilføjer centerchefen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev