Annonce

Tema: Coronavirus

Flere tilsyn på vej – dog ikke med det psykiske arbejdsmiljø


Fra på mandag kan ansatte i pleje- og hospitalssektoren kontakte Arbejdstilsynet, hvis de oplever problemer med smitterisiko og manglende værnemidler. Tilsyn med blandt andet psykisk
arbejdsmiljø mangler fortsat.

Annonce

3 ud af 4 arbejdsskadeanmeldelser om corona kommer fra ansatte i pleje- og hospitalssektoren. Alligevel har disse arbejdspladser kun fået 0,5 procent af alle tilsyn under coronapandemiens højeste. Det bliver der nu lavet om på. Victoria Mørck. Arkivfoto fra Tolleruphøj.

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Efter måneder med delvis nedlukning åbner Arbejdstilsynet nu for næsten fuld styrke. Det sker mandag 8. juni, når omfanget af tilsyn bliver udvidet til at omfatte fokus på coronasmitte – eksempelvis om der er tilstrækkelige værnemidler i pleje- og hospitalssektoren.

I midten af maj blev der ellers åbnet for målrettede tilsyn i alle brancher – på nær i pleje- og hospitalssektoren. Det fik blandt andre FOAs forbundsformand Mona Striib til at råbe vagt i gevær, og hun glæder sig nu over udvidelsen, men med forbehold.

I pleje- og hospitalssektoren drejer kontrollen sig nemlig kun om coronasmitte, alvorlige ulykker og klager. Tilsyn med psykisk arbejdsmiljø herunder stort arbejdspres, høje følelsesmæssige krav, mobning, vild og fysiske belastninger eksempelvis i forbindelse med forflytninger er fortsat undtaget.

Læs også: Minister: For risikabelt med tilsyn i sundheds- og ældreplejen

Stort behov for tilsyn

”FOA har sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation brugt fælles kræfter på at overbevise beskæftigelsesministeren og myndighederne om, at det var nødvendigt at genåbne Arbejdstilsynet. Vi bliver ved med at presse på for at fjerne alle begrænsninger i tilsynet for vores medlemmer i hospitals- og plejesektoren,” siger Mona Striib.

Siden coronapandemien ramte Danmark har der ikke været mindre brug for tilsyn på arbejdspladserne. Tværtimod. Behovet for fokus på smitterisiko, værnemidler, stort arbejdspres og fysisk arbejdsmiljø præget af kemi og vådt arbejde er blot steget.

I en undersøgelse af A4 Arbejdsmiljø kom det for nyligt frem, at kun 12 ud af 2196 tilsyn i perioden 13. marts til 13. maj skete i sundheds- og plejesektoren. Samtidig stammer 75 procent af alle arbejdsskadeanmeldelser om corona fra ansatte på hospitaler, plejehjem og i hjemmeplejen, og hele 30 procent af de smittede danskere arbejder inden for social- og sundhedsområdet.

Læs også: Efter arbejde med kemisk rengøring: Ansatte får kvalme og hovedpine

For risikabelt med fuld åbning

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere udtalt til Fagbladet FOA, at det er for risikabelt at udvide de målrettede tilsyn i pleje- og hospitalssektoren. Selv om ministeriet nu åbner for de målrettede tilsyn med fokus på smitterisiko og ulykker, er man fortsat tilbageholdende med de øvrige tilsyn, og det skyldes ifølge ministeriet, at ’hospitals- og plejesektoren på grund af coronasituationen er underlagt helt særlige arbejdsbetingelser.’ I en pressemeddelelse udtaler beskæftigelsesministeren:

”Det glæder mig, at det nu også er blevet tid til, at vi sender alle tilsynsførende rundt på landets arbejdspladser igen. Men jeg vil gerne slå fast, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, og at der træffes de nødvendige foranstaltninger til at beskytte de ansatte mod coronasmitte,” udtaler Peter Hummelgaard.

Blandt andet er det arbejdsgiverens ansvar at sikre tilstrækkeligt med værnemidler. Oplever man som medarbejder alligevel mangel på eksempelvis værnemidler, opfordrer FOA til, at man tager kontakt til Arbejdstilsynet såfremt ledelsen ikke løser problemet efter at være blevet gjort opmærksom på det.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev