Annonce

Plejepersonale under corona: Sygefraværet er faldet


I flere hjemmeplejer og på plejecentre oplever personalet et lavere sygefravær under coronakrisen end normalt. Forsker peger på øget anerkendelse og fællesskabsfølelse som en del af forklaringen.

Annonce

"Der er en fælles kampgejst, som får os til at tænke: 'Nu skal vi klare os igennem den her svære tid sammen'," siger social- og sundhedsassistent Pernille Gade. Hun er en ud af 21 tillidsrepræsentanter, som oplever faldende antal sygemeldinger under coronakrisen. Tor Birk Trads

Af Cecilie Uhre
Journalist

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

“Det lyder måske lidt mærkeligt, men vi oplever faktisk færre sygemeldinger end normalt.” 
 
Sådan lyder det fra social- og sundhedsassistent Pernille Gade. Hun er en af de 30 tillidsvalgte inden for ældre- og voksenpleje, som Fagbladet FOA har talt med for at tage temperaturen på, hvordan det står til med sygefraværet under coronakrisen. 
 
Den samlede sygefraværsstatistik for marts og april fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor ligger først klar til juni og juli. 
 

Ikke lade nogen i stikken

Hos Plejecenter Tirsdalen, hvor Pernille Gade arbejder, kan man allerede nu se et lille fald i antallet af sygemeldinger. Fra uge 10 til 16 i år har plejecentret haft otte sygemeldinger, mens antallet for samme tidspunkt sidste år var 14. 
 

Læs også: Coronakrisen har tømret plejere og pårørende tættere sammen

Det kan skyldes en tilfældighed, men Pernille Gade tror, at en øget solidaritet blandt medarbejderne er en af forklaringerne. 
 
“Man vil helst ikke lade sine kolleger i stikken lige nu. Så hvor man måske ellers ville melde sig syg ved lidt rygsmerter eller lidt hovedpine, tager man nu på arbejde alligevel, fordi man føler, at der virkelig er brug for en,” siger hun og understreger, at man selvfølgelig skal melde sig syg, hvis man er det. 
 
Derudover peger hun på, at ledelsen har håndteret coronakrisen virkelig godt. 
 
“Der er både blevet lyttet til vores faglige input og personlige bekymringer, og det har uden tvivl påvirket arbejdsmiljøet positivt og øget trivslen. Glæden ved at gå på arbejde er blevet større,” siger Pernille Gade.
 

Medarbejderne strækker sig

I alt svarer 20 ud af 30 tillidsvalgte i Fagbladets FOAs rundspørge, at de oplever et fald i sygefraværet. Flere bygger det på, at de ser et mindre brug af afløsere.  
 
Det samme gør sig gældende hos den selvejende institution Danske Diakonhjem, der driver 50 plejecentre og hjemmeplejer, og den erhvervsdrivende fond OK-Fonden, der har 16 plejehjem. 
 
“Det generelle billede er, at vores medarbejdere er på arbejde, og de strækker sig længere end ellers. Det gør de for beboerne og for hinanden,” siger direktør i OK-fonden, Eva Lunding Olsen, der fra cheferne på deres plejehjem ved, at sygefraværet er lavere end ellers. 
 

Giver hinanden et energiboost

Coronakrisen har - ligesom mange andre steder - skabt en stærkere ansvars- og fællesskabsfølelse på Plejecenter Tirsdalen. En følelse, som ifølge Pernille Gade kan have påvirket sygefraværet positivt. 
 
“Vi giver virkelig hinanden et energiboost lige nu. Der er er en fælles kampgejst, som får os til at tænke: ‘Nu skal vi klare os igennem den her svære tid sammen. Vi skal vise, at vi udfører et vigtigt stykke arbejde i samfundet’,” siger hun.
 

Læs også: Dagens coronahelt: ”Sammenholdet er suverænt.”

Den forklaring kommer ikke bag på postdoc på CBS Pernille Steen Pedersen. Hun forsker i sammenhæng mellem arbejdsliv og stressrelateret sygefravær og har i løbet af coronapandemien fulgt læger, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale på forskellige sygehuse. 
 
Her ser hun også et større fællesskab, hvor alle arbejder for at opnå de samme mål. Og hun formoder, at det samme gør sig gældende for personalet på plejecentre og i hjemmeplejen. 
 
“Jeg oplever i mange stressforløb, at noget af det, der fylder, er konflikter og samarbejdsvanskeligheder på arbejdspladsen og en oplevelse af, at man ikke har de samme mål. Jeg tror, at coronakrisen har mindet os om, at vi arbejder for det samme,” siger hun.

"Man er lidt mere udsat i denne coronatid. Og derfor vil man hjælpe og passe godt på sine kolleger, så de ikke skal løbe hurtigere," siger Pernille Gade.  Tor Birk Trads

Oplever at gøre en forskel

Ifølge Pernille Steen Pedersen kan årsagen til, at arbejdspladser inden for ældreområdet oplever et faldende sygefravær, også findes i den øgede anerkendelse. Hun forklarer, at anerkendelsen spiller en væsentlig rolle for social- og sundhedspersonalet, fordi de netop ikke er vant til at blive hørt, set og anerkendt i medierne for deres arbejde, som de bliver nu.
 
“Jeg ser helt klart anerkendelsen som noget positivt, der spiller ind på deres arbejdsglæde og deres oplevelse af at gøre en forskel,” siger Pernille Steen Pedersen og forklarer, at man fra forskning ved, at stress blandt andet hænger sammen med manglende anerkendelse og følelsen af ikke at udføre et meningsfuldt stykke arbejde. 
 

Læs også: Hårdt ramte kommuner bekymrede for genåbning af ældreplejen

At anerkendelse kan have betydning for sygefraværet, er Elsebeth Nielsen, social- og sundhedsassistent og fællestillidsrepræsentant ved Hjemmeplejen Syd i Hjørring, helt enig i. 
 
“I mine 25 år som social- og sundhedsassistent har jeg aldrig oplevet, at faget har fået så meget anerkendelse som under denne krise - både i medierne og på arbejdspladsen. Og det betyder da, at man gerne vil være en del af det vigtige arbejde og tage ansvar for det,” siger hun. 
 

Hygiejne spiller en rolle

Formand for FOAs Social- og Sundhedssektor, Torben Hollmann, kan nikke genkendende til, at anerkendelse og følelsen af at løfte en vigtig opgave kan være en forklaring på faggruppens faldende sygefravær. Men han mener også, at hygiejnen spiller en stor rolle. 
 
“Jeg tror, at det store fokus på hygiejne og afstand er en del af forklaringen på, hvorfor sygefraværet for faggruppen under corona er faldet,” siger han.
 
Stort set alle adspurgte tillidsrepræsentanter peger da også på, at øget rengøring og fokus på hygiejne er en væsentlig forklaring på det faldende sygefravær. Heriblandt Niels Nielsson, der er social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant ved Hjemmeplejen Lærkevej i København, som leverer pleje til borgere under 65 år.
 
“Det lader til, at der er mindre smitte af andre sygdomme i omløb, og det må skyldes den øgede hygiejne, og at vi holder afstand til hinanden. Så jeg tror, at det faldende sygefravær kan skyldes en kombination af dét og en øget solidaritetsfølelse,” siger han.
 

Vigtig lærdom

Når coronakrisen har lagt sig, er der særligt et tiltag, som social- og sundhedsassistent Pernille Gade håber vil fortsætte: Nemlig vagtplansstrukturen. Lige nu har medarbejderne længere vagter, men arbejder færre dage om ugen. 
 
“Det betyder, at vi kan få ladet bedre op, og det giver en helt anden energi og lyst til at gå på arbejde. Det har været med til at mindske arbejdspresset og formentlig også betydet noget positivt for sygefraværet,” siger Pernille Gade. 
 

Læs også: Kun for coronasmittede: Kommune samler de syge ældre på ét sted

På samme måde mener postdoc på CBS Pernille Steen Pedersen, at corona har givet os noget, vi skal tage med videre fra krisen, blandt andet fællesskabsfølelsen. Det kan ifølge hende gøres ved at sætte fokus på, at trivsel og et godt psykisk arbejdsmiljø ikke kun handler om time- og køreplaner.
 
“Vi skal blive ved med at se os selv som forbundne og afhængige af hinanden,” siger hun. 
 
På kortet herunder kan du se, i hvilke kommuner Fagbladet FOA har talt med tillidsrepræsentanter, og hvad nogle af dem fortæller. 
 

 

Sådan gjorde vi

Fagbladet FOA har lavet en rundspørge blandt 30 tillidsvalgte fra forskellige plejecentre og hjemmeplejer fordelt på 26 kommuner. Heraf svarer:

  • 20 tillidsvalgte, at de har oplevet et fald i sygefravær under coronakrisen. Det svar bygger mange på, at der lige nu bruges færre afløsere/vikarer end sædvanligt.
  • 7 tillidsvalgte, at de umiddelbart hverken oplever et fald eller en stigning i sygefraværet under coronakrisen.
  • 3 tillidsvalgte svarer, at de oplever et øget sygefravær under coronakrisen.
Fagbladet FOA har i rundspørgen spurgt, om 
  • sygefraværet er faldet eller steget under coronakrisen sammenlignet med det gennemsnitlige sygefravær eller sygefraværet på samme tid sidste år. 
  • (hvis ja) hvad mener du, faldet skyldes.
Derudover har Fagbladet FOA kontaktet Danske Diakonhjem, der driver 50 hjemmeplejer og plejecentre samt OK-Fonden, der driver 16 plejehjem. Begge organisationer oplever et lavere sygefravær under coronakrisen end normalt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev