Annonce

Tema: Coronavirus

Retningslinjer skærpet igen: Nu skal der bruges visir eller maske ved tæt kontakt


Fredag blev retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen for brug af værnemidler endnu engang opdateret. Nu fremgår det, at man på plejecentre skal – og ikke bør – bruge ansigtsvisir eller maske ved langvarig eller hyppig ansigt-til-ansigt kontakt mellem medarbejdere og borgere. 

Annonce

Ved langvarig eller hyppig ansigt-til-ansigt kontakt mellem medarbejdere og borgere, så skal man bruge ansigtsvisir eller maske, fremgår det nu af de opdaterede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Victoria Mørck Madsen

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

I forbindelse med genåbningen af samfundet forventer Sundhedsstyrelsen en øget smittespredning af coronavirus, og retningslinjerne for brug af værnemidler i sundheds- og ældresektoren er derfor endnu engang blevet skærpet for at forebygge smitterisikoen. 
 
”Vi er glade for, at der bliver lyttet til os, og at Sundhedsstyrelsen derfor har ændret retningslinjerne. Tidligere var der for meget, der var åbent for fortolkning, og det dur ikke ude på arbejdspladserne. Det vigtigste er at passe på vores medlemmer og borgerne, og det er der mulighed for nu,” siger Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA. 
 

Læs også: Fra kan til bør: Retningslinjer om værnemidler i plejen skærpes yderligere

Han henviser nærmere bestemt til en præcisering i retningslinjerne, hvor det nu fremgår, at man på for eksempel plejecentre, hvor der både kan være tale om øget smittetryk, øget modtagelighed og stor sårbarhed i persongrupperne, skal bruge ansigtsvisir eller maske, hvis opgavevaretagelsen indebærer langvarige eller hyppige tætte og uundgåelige ansigt-til-ansigt kontakter mellem medarbejderne og borgerne.

Ekstra tiltag ud fra et forsigtighedsprincip

I en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen bliver det understreget, at afstand, håndhygiejne og rengøring er stadig de vigtigste midler mod smittespredning. I forlængelse deraf siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm:
 
”Men i en overgangsperiode med øget smittetryk og stor modtagelighed i befolkningen, anbefaler vi ud fra et forsigtighedsprincip ekstra tiltag for at beskytte mod smitte fra personer uden symptomer.”
 

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

I FOA er Torben Hollmann derfor tilfreds med retningslinjerne, som de er nu. 
 
”Vi er nået dertil, hvor vi gerne ville hen. Så nu venter vi spændt på de næste retningslinjer om genåbningen af ældreplejen for pårørende. Der har vi et ønske om, at man rammer bull´s eye i første omgang, så vi ikke skal ud på sådan en slingrekurs igen,” siger han.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev