Annonce

Kvinde sidder foran en rød mur.

Tema: Coronavirus

Derfor smiler Tina: Nu kan corona anerkendes som arbejdsskade


Ny vejledning fra Arbejdstilsynet beskriver, hvordan og hvornår sundhedsansatte, pædagoger og andre kan få coronavirus anerkendt som en arbejdsskade. FOA-formand Mona Striib siger, det er 'en stor sejr på tværs af hele arbejdsmarkedet'. Coronasmittet sosu-assistent kalder det 'en rar besked' og er klar til at anmelde. 

Annonce

Tina Dorthe Offenberg, social- og sundhedsassistent på Trekroner Plejecenter, er blandt de første, der gør klar til at anmelde corona som arbejdsskade. Hun har været indlagt to gange, siden hun blev smittet. "Det kørte virkelig op og ned, da jeg blev indlagt igen," siger hun.  Jacob Nielsen

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

I fredags meddelte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), at sundhedspersonale ikke skal påvise en konkret smittekilde, hvis de anmelder coronavirus som en arbejdsskade. Og i dag fulgte en vejledning fra Arbejdstilsynet, der beskriver, i hvilke tilfælde coronasmitte kan anerkendes som en arbejdsskade generelt.
 
”Vi skal værne om dem, der i de her dage yder en ekstraordinær indsats i vores fælles kamp mod coronavirus. Medarbejdere skal have tillid til, at der bliver taget hånd om dem, hvis de i deres arbejde bliver smittet, og derfor har det været afgørende for mig, at der hurtigt er sendt en klar vejledning ud på området,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse
 

Risiko taler for anerkendelse af sager

I vejledningen beskrives det, hvordan det for flere faggrupper kan sandsynliggøres, at man er blevet smittet på arbejdet, uden at man nødvendigvis kan pege på ét konkret tilfælde, hvor smitten er sket. Som et eksempel nævnes en pædagog, der i sit arbejde ikke kan holde afstand til børnene. 
 
Selvom pædagogen ikke kan dokumentere smitte eller årsagssammenhæng, vil risikoen for smitteudsættelse gennem arbejdet stadig tale for en anerkendelse af sagen. 
 
”Det er en meget stor sejr på tværs af hele arbejdsmarkedet at få skabt den her tryghed. Der er rigtig mange, som er i tæt kontakt med borgere i deres jobfunktion. Så det er en kæmpe lettelse, at det på meget kort tid er lykkes at skabe tryghed og sikkerhed for medarbejdere, der risikerer coronasmitte på deres arbejde i tilfælde af, at de får senskadefølger af sygdommen,” siger FOAs formand Mona Striib. 
 
 

Vejledningen er et solidt grundlag

Ifølge Mona Striib er vejledningen et solidt grundlag for, at arbejdsskadesager om coronavirus kan lande fornuftigt. 
 
”Nu skal man til en start ikke længere diskutere med sin leder, om man overhovedet skal anmelde det som en arbejdsskade eller ej. Det skal man. Og den støtte og vejledning, som vores medlemmer kan have brug for, den kan de få i vores lokale FOA-afdelinger,” siger hun. 
 
Af vejledningen fremgår det også, at for at få coronavirus anerkendt som en erhvervssygdom, så skal det dokumenteres eller sandsynliggøres, at man rent faktisk har været ramt af coronavirus. Det åbner op for, at man - selvom man ikke er blevet testet -efter en konkret vurdering kan få det anerkendt alligevel. 
 
”Det er også positivt, at der ikke er krav om en positiv test – noget vi ved, man som smittet ikke er garanteret adgang til,” siger Mona Striib. 
 
 

Coronasmittet sosu: Nu anmelder jeg 

For Tina Dorthe Offenberg, der er social- og sundhedsassistent Trekroner Plejecenter i Roskilde, er den nye vejledning gode nyheder. Hun blev syg med corona i slutningen af marts, og blev indlagt to gange på grund af sygdommen. 
 
”Der var nogle beboere på arbejdet, hvor lægen sagde,at de sandsynligvis havde corona. Jeg blev testet, da jeg fik nogle symptomer, og samme dag, som jeg fik svar, blev det slemt. Jeg har astma, der normalt er velbehandlet, men lige pludselig kunne jeg ikke trække vejret, og så blev jeg indlagt,” siger hun. 
 
Hun blev senere udskrevet fra hospitalet, og så indlagt igen, da symptomerne igen blev værre. Først i denne uge er hun vendt tilbage til sin arbejdsplads, som i øvrigt er blandt de plejecentre, der har oplevet flere coronarelaterede dødsfald blandt beboerne.
 
”Det kørte virkelig op og ned, da jeg blev indlagt igen. Jeg havde lavt blodtryk, og de kunne flere gange ikke vække mig derinde. Nu kan jeg hverken lugte eller smage, og de siger, det er på grund af corona. Jeg ved ikke om det kommer igen, men det siger de, at det gør,” siger Tina Dorthe Offenberg.
 
Men selvom hun har været i kontakt med en coronasmittet borger på arbejdet, så kan hun stadig ikke med sikkerhed sige, om det er på arbejdet, hun er blevet smittet. Beskeden om, at det blot skal sandsynliggøres, at det er sket på arbejdet, sætter hun derfor pris på. 
 
”Det er en rar besked at få. For at være sikker i fremtiden, så har jeg tænkt mig at anmelde det, hvis jeg nu får varige mén af det,” siger Tina Dorthe Offenberg.
 

Hun fortæller derudover, at hun har haft god opbakning fra sin leder, og at de i samarbejde skal til at anmelde sygdommen som arbejdsskade. 

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev