Annonce

Tema: Coronavirus

Nu er de her: Nye retningslinjer for brug af værnemidler


Sundhedsstyrelsen har lyttet til feedback og præciserer retningslinjer for brug af værnemidler i sundheds- og ældresektoren. Samtidig er der kommet ny vejledning til ledere om forebyggelse af spredning af coronavirus på plejecentre, bosteder og andre institutioner.

Annonce

De nye retningslinjer giver ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen Mads Biering la Cour svar på bekymringer og henvendelser fra medarbejdere i sundheds- og ældresektoren om brugen af og adgangen til værnemidler. Robert Wengler

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Onsdag udgav Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer for brug af værnemidler i sundheds- og ældresektoren. De nye retningslinjer giver ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen Mads Biering la Cour svar på bekymringer og henvendelser fra medarbejdere i sundheds- og ældresektoren om brugen af og adgangen til værnemidler.

”Der er kommet nogle præciseringer i forhold til den feedback, vi har fået på de eksisterende retningslinjer. Vi bygger vores retningslinjer på anbefalinger fra Statens Serum Institut, der har også kigget på nogle konkrete situationer som for eksempel aerosolgenerende procedurer, og forklaret, hvilke værnemidler, man skal anvende der,” siger Mads Biering la Cour.

Der er i den nye udgivelse også inkluderet generelle retningslinjer for, hvordan man generelt kan forebygge smittespredning:

”Man skal huske, at værnemidler kun er en del af løsningen. Det mest effektive er stadig at holde fokus på hygiejnen. Det er ikke fordi, det at vaske hænder løser alle problemer, men det er stadig helt afgørende i hverdagen for at forhindre smittespredning,” siger Mads Biering la Cour.

Mangel på værnemidler

I en ny medlemsundersøgelse fra FOA har 36 procent af medarbejderne i ældreplejen svaret, at de har oplevet eller oplever mangel på værnemidler. Det er man opmærksom på i Sundhedsstyrelsen, og de nye retningslinjer og anbefalingerne fra Statens Serum Institut forklarer også, hvad man kan gøre, hvis man mangler værnemidler.

”Der er meget snak om, hvorvidt vi har værnemidler nok. Jeg ved, der bliver arbejdet benhårdt på at sikre det fra blandt andet Lægemiddelstyrelsen, regionerne og kommunerne . Men med de her retningslinjer og med Statens Serum Instituts anbefalinger, prøver vi at give svar på, hvad man konkret kan gøre, hvis man oplever mangel. Der er mange ting, man stadig kan gøre sikkert og undgå smittespredning” siger Mads Biering la Cour

Få en fornemmelse af borgeren på afstand

Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, har peget på, at retningslinjerne bør ændres til, at man altid bruger værnemidler i tæt kontakt med borgerne, så man kan undgå bekymringer hos medarbejderne. Det er ikke sket, da det i de nye retningslinjer fremgår, at man kun skal anvende værnemidler udover det sædvanlige, hvis der er mistanke om coronavirus ved borgeren.

”Jeg forstår bekymringen ved medarbejderne, men når vi laver vores retningslinjer, så kigger altid rundt internationalt ved for eksempel WHO, hvor man løbene kommer med informationer om virussen og beskyttelse, og det baserer vi vores retningslinjer på,” siger Mads Biering la Cour.

Men han fortæller også, at hvis en borger virker syg, og man er usikker på, om det kan være coronavirus, så kan det være relevant at bruge værnemidler for en sikkerheds skyld.

”Hvis man er i tvivl, så kan man i arbejdet med borgeren starte med at stå på afstand og danne sig et indtryk. Hvis du er to meter væk, er du ikke i risiko for at blive ramt af host eller nys. Så få en fornemmelse af borgeren på afstand, og hvis du er i tvivl om, hvorvidt borgeren er smittet, så brug værnemidler,” siger Mads Biering La Cour.

Bekymret for at smitte andre

I FOAs medlemsundersøgelse svarede mere end halvdelen af medarbejderne i ældreplejen, at de er bange for at smitte andre borgere eller deres nærmeste.

”Det er vigtigt at sige, at man kan gøre noget. Man kan sikre sig selv så godt som muligt. Det er forståeligt, at man er nervøs, når virussen fylder så meget og har så stor en effekt på hverdagen. Men hvis man holder hovedet koldt og taler sammen på arbejdspladsen, så kan man sikre nogle arbejdsgange, der forhindrer spredningen af smitte. Hvis man er i tvivl om noget, så skal man snakke med sin leder. Hvis de ikke har et svar, så ved de, hvor de kan finde det,” siger Mads Biering la Cour.

Hvis du vil vide mere

Du finder alt materiale – herunder retningslinjer og faktaark – rettet mod fagpersoner i Sundheds- og ældresektoren her. Vejledningerne beskriver bl.a., hvilke forholdsregler bosteder, plejecentre og lignende bør tage for at forebygge smittespredning.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev