Annonce

Tema: Coronavirus

FOA: Frivilligt arbejde under corona-epidemien skal lønnes


Corona-krisen lægger pres på det danske sundhedsvæsen, og det kan skabe akut behov for flere hænder. Men situationen er lige nu langt fra så tilspidset, at folk skal arbejde frivilligt ulønnet, lyder det fra FOA. 

Annonce

På et tidspunkt kan det blive nødvendigt at trække på frivilligt ulønnet arbejde. Men tilstanden i det danske sundhedsvæsen er langt fra så kritisk, at det er nødvendigt nu, mener FOA. Colourbox

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Rundt omkring i landet ønsker mange at give en hjælpende hånd i den ekstraordinære situation under corona-krisen.

Hos FOA er man glad for, at mange melder sig til kampen mod corona, men forbundsformand Mona Striib mener som udgangspunkt ikke, at den arbejdsindsats, folk lægger under krisen, skal være frivillig. 

“Vi er endnu ikke i en situation, hvor der er behov for at kalde på frivilligt ulønnet arbejde. Sådan som tilstanden er lige nu, anser vi derfor stadig frivilligt arbejde som noget, der supplerer overenskomstmæssigt arbejde og ikke overtager det,” siger Mona Striib. 

Læs også: Statsministeren til sundhedspersonale: Vi får meget brug for jer den kommende tid

Corona-krisen kan dog ende med at presse sundhedsvæsenet så meget, at der opstår akut behov for flere hænder. Derfor kan det blive nødvendigt, at frivillige kan arbejde ulønnet med sundhedsfaglige opgaver.

“Vi håber selvfølgelig ikke, at vi kommer dertil. Men i Spanien, hvor sundhedsvæsenet kollapsede fuldstændigt, fandt man jo ældre, der lå efterladt alene på et plejehjem. Det vil vi aldrig nogensinde tillade i Danmark,” siger FOA-formanden.  

Udlændinge skal også lønnes

Spørgsmålet om frivilligt ulønnet arbejde blev aktuelt, da Udlændinge- og Integrationsministeriet den 22. marts oplyste, at udlændinge med sundhedsfaglig baggrund kan arbejde uden løn under corona-krisen. 

Det undrede formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

“Vi er meget uforstående over for, at udenlandske arbejdstagere ikke skal have løn for deres arbejde. Hvis de møder ind hver dag og udfører opgaver på lige fod med andre ansatte, så er det jo ikke frivilligt, men derimod planlagt arbejde. Og det bør de få løn for,” siger han.  

Læs også: Sundhedsminister om coronaberedskab: Vi får brug for alle. Også pensionister og studerende

Det var ikke kun hos FOA, at udmeldingen vakte opsigt. I en ny pressemeddelelse understregede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye derfor, at udenlandske arbejdstagere “på samme vilkår som andre borgere kan skrive sig op til det frivillige beredskab i sundhedsvæsenet.”

“Jeg vil godt understrege, at det ikke er hensigten, at udlændinge kan arbejde uden løn, hvis alle andre får løn for at varetage tilsvarende funktioner,” udtalte Mattias Tesfaye.  

Rettidig omhu 

At regeringen åbner op for, at udenlandske arbejdstagere kan bidrage under corona-krisen, ser Torben Hollmann dog som et udtryk for rettidigt omhu. For tilstanden i det danske sundhedsvæsen kan gå hen blive yderst kritisk. Der er vi dog langt fra endnu, understreger han ligesom forbundsformand, Mona Striib. 

Begynder man på nuværende tidspunkt at trække på folk, som frivilligt har meldt sig til at hjælpe, bør det altså være med løn - uanset om de er danskere eller udlændinge, fastslår FOAs ledelse.  

Flere har meldt sig

I alle regioner er der oprettet corona-jobbanker, hvor det vælter ind med henvendelser fra sundhedspersoner, som tilbyder deres hjælp.

Læs også: FOA'er udviser samfundssind: Hundredvis tilbyder at arbejde ekstra

Senest havde over 10.000 meldt sig - heriblandt mere end 1.000 FOA-medlemmer. Bliver de kaldt på arbejde, er det lønnet,  fastslår HR direktør i Region Syddanmark, Lene Borregaard.

“Folk melder sig af egen fri vilje, men det er jo ikke frivilligt arbejde, vi søger. Vi søger folk, der kan træde til som medarbejdere i en spidsbelastning, og det skal de selvfølgelig have løn for,” siger hun. 

Fagligheden skal være i orden

Det kræver et vist niveau at udføre sundhedsfagligt arbejde. Derfor mener FOA, at arbejdsgiveren har en forpligtigelse til at sikre, at sundhedspersoner, som bidrager under corona-krisen, er kvalificeret og får den nødvendige oplæring.

Hvis krisen for alvor rammer sundhedsvæsenet, kan det dog blive en udfordring, lyder det fra Mona Striib. 

“Vi kan komme til at stå i en akut situation, og her må vi sørge for, at ressourcerne fordeles rigtigt. At de personer, som har en egentlig sundhedsfaglig baggrund eller medicinkompetencer, er de steder, hvor der er størst behov for det. Og så er der andre opgaver, som for eksempel frivillige kan løse,” siger FOA-formanden. 

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Er der tale om udenlandske arbejdstagere, er det også vigtigt, at der tages højde for eventuelle sprogbarrierer. 

“Det er yderst vigtigt, at man kan det danske sprog, hvis man kommer ud til et bosted for psykisk handicappede eller i en skærmet enhed for demente. Andet går simpelthen ikke,” siger Mona Striib. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev