Annonce

Coronatest colourbox

Tema: Coronavirus

Sundhedspersonale kan testes hurtigt for corona


Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne for håndtering af coronavirus i sundhedsvæsenet. Det betyder blandt andet, at sundhedspersonale kan blive testet hurtigere og undgår to ugers karantæne. 

Annonce

Ansatte i kritiske funktioner, kan nu testes hurtigt for, om de skulle være smittet med coronavirus. Colourbox

Af Cecilie Uhre
Journalist

Annonce

Har du været tæt på en patient eller borger, der er blevet testet positiv med coronasmitte, udviser du symptomer, der kan være coronarelaterede, og arbejder du i en kritisk funktion i ældreplejen, sundhedsvæsenet eller med socialt udsatte, kan du nu hurtigt blive testet for corona. 
 
Det fremgår af de opdaterede retningslinjer for håndtering af coronavirus i sundhedsvæsenet, som Sundhedsstyrelsen præsenterede i går. Det betyder, at sundhedspersoner nu kan blive testet for smitten med det samme og ikke behøver at gå i karantæne i 14 dage ved mistanke om corona. 
 

Læs også: Statsministeren til sundhedspersonale: Vi får meget brug for jer den kommende tid

Udviser du symptomer på corona, det vil sige feber, hoste, åndenød, muskel-/ledsmerter, træthed og hovedpine eller milde forkølelsessymptomer, kan du efter telefonisk visitation ved en læge blive henvist til test for, om du er smittet med coronavirus. Det kræver, at hurtig raskmelding er vigtig i forhold til din funktion. 
 
Hvis du er relativt upåvirket, kan du med fordel gennemføre testen selv. Det sker dog stadig på et sygehus eller i en særlig COVDID-19-vurderingsenhed i regionalt regi.
 
Du skal selv måle din temperatur og får en instrueret selv-test af svælg. Måske skal du også lave en næseprøve, det kommer an på den lokale praksis.  
Du laver testen, imens personalet holder 3 meters afstand. Så kan de stadig instruere dig mundtligt og visuelt, men behøver ikke bruge værnemidler. 
Når du har lavet selv-testen, skal du selv mærke den og aflevere den på en hylde. 
 

Er du syg: bliv hjemme 48 timer efter symptomfri

Bliver du testet negativ kan du møde på arbejde som sædvanligt. Bliver du testet positiv, skal du blive hjemme indtil 48 timer efter, symptomerne er væk. 
 

Læs også: Sådan skal ansatte i sundheds- og ældresektoren håndtere corona

Den nye opdatering i retningslinjerne gælder for personer, der arbejder med kritiske funktioner i ældreplejen, sundhedsvæsenet eller med socialt udsatte, og hvis funktion kræver hurtig raskmelding. 
 
 
Hvis du har spørgsmål, kan du ringe til corona-hotline for medarbejdere og ledere på sundhed-, ældre- og socialområdet: 70 20 02 66

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev