Annonce

Ny afgørelse: Deltidsansatte har tusindvis af kroner til gode i sygedagpenge 


En afgørelse fra Ankestyrelsen slår fast, at deltidsansatte,
der bliver fyret under sygdom, har krav på den højeste sygedagpengesats fra opsigelsestidspunktet, hvis de er fuldtidsforsikrede i a-kassen. I Herning står et medlem til at få
op mod 40.000 kroner retur i tabte sygedagpenge.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Gitte Libergren er én af de mange, der har sygedagpenge til gode. Niels Åge Skovbo

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Der er anledning til smil hos FOA Skive i øjeblikket. Igennem længere tid har afdelingen nemlig kæmpet for, at deltidsansatte medlemmer, der bliver fyret under sygdom, kan få de sygedagpenge, som de er berettiget til.

Mange deltidsansatte, der bliver fyret under sygdom, får nemlig ikke den rigtige sygedagpengesats. Først, når de gør kommunen opmærksom på det, bliver satsen reguleret og altså ikke med tilbagevirkende kraft fra opsigelsestidspunktet.

Ankestyrelsens afgørelse slår nu fast, at kommunerne skal regulere med tilbagevirkende kraft fra opsigelsestidspunktet. Hos FOA Skive betyder det, at et medlem har fået mere end 4.000 kroner tilbage.

Opsagt efter arbejdsskade


Det er social- og sundhedshjælper Gitte Libergren, som har fået udbetalt præcist 4.170 kroner i tabte sygedagpenge. Hun blev i 2018 opsagt fra sit job i hjemmeplejen efter, at hun i et år havde været sygemeldt med en arbejdsskade.

Da hun var ansat i en 25-timers stilling fik hun kun sygedagpenge for de 25 timer – også selv om hun var fuldtidsforsikret i A-kassen. Hun gjorde Viborg Kommune opmærksom på fejlen, som blev rettet. Men først fra mandagen efter anmodningstidspunktet. Den 51-årige har derfor fået udbetalt sygedagpenge for fem uger.

”Jeg er utrolig glad for, at FOA Skive har været vedholdende og kæmpet min sag i en periode, hvor jeg ikke selv har haft kræfterne til det. For mig er der måske tale om peanuts, men for andre kan der potentielt være tale om rigtig mange penge, som de har til gode,” siger Gitte Libergren.

Flere sager følger i kølvandet


Sagen er opstået, fordi mange deltidsansatte kun får sygedagpenge for det antal timer, de er ansat – også selv om de er fuldtidsforsikrede i A-kassen og dermed berettiget til den højeste sygedagpengesats.

Sygedagpengesatsen for en 30 timers arbejdsuge er på 3.571 kroner om ugen, mens den højeste sygedagpengesats for en 37 timers arbejdsuge er 4.405 kroner om ugen. Det svarer til en difference på 834 kroner om ugen, 4.170 kroner på fem uger eller mere end 40.000 kroners difference på et år.

Hos FOA Skive forventer man, at flere sager følger i kølvandet, og faglig sekretær Peter Nielsen har i øjeblikket kendskab til i alt ni sager fra Skive og Viborg.

Op mod 40.000 kroner til gode

Også i FOA Herning er der netop faldet en afgørelse, hvor et medlem står til at have mellem 35.000 og 40.000 kroner til gode. Medlemmet – en social- og sundhedshjælper, som blev fyret under sygdom og netop har været gennem et længere forløb, hvor hun er sendt ud i fleksjob – ønsker ikke at stå frem med navn og billede. Men socialfaglig konsulent i FOA Herning Lone Knudsen fortæller, at medlemmet er meget glad for afgørelsen.

”Der er tale om et medlem, som skal have reguleret sygedagpenge for et helt år, hvor hun har fået sygedagpenge for 30 timer, selv om hun havde ret til den højeste sats for 37 timer. Derfor kan derfor blive tale om et beløb på op mod 40.000 kroner,” siger Lone Knudsen.

Hun tilføjer, at netop problemstillingen med regulering af sygedagpenge har været fokus i afdelingen det seneste år, hvor der har været op mod 50 henvendelser fra medlemmer, der mener, at de kan have penge til gode.

Kontakt kommunen

Ifølge faglig konsulent i FOA Christine Sarka er problemet især opstået inden for det seneste år, hvor mange kommuner har dækket sig ind under en bekendtgørelse i loven om sygedagpenge i forsøget på at undgå at udbetale sygedagpengene med tilbagevirkende kraft.

Men det kan kommunerne altså ikke gøre længere, og hun opfordrer derfor alle, der mener, at de kan have sygedagpenge til gode, til at kontakte kommunens ydelseskontor.

”Vi ved ikke, hvor mange, der potentielt kan have penge til gode, men vi opfordrer alle, der tror, at de kan have penge til gode, til at kontakte deres kommune. Er der medlemmer, der har brug for hjælp, er de naturligvis også velkommen til at kontakte den enkelte FOA-afdeling,” siger Christine Sarka.

Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, hvordan en anmodning om ændring af sygedagpengesatsen først har virkning fra mandagen efter anmodningstidspunktet, men at der kan være kommuner, der regulerer med satsen med tilbagevirkende kraft.

Læs også: Snyd ikke dig selv, hvis du som deltidsansat bliver fyret under sygdom

Denne praksis kan altså ikke benyttes længere, da alle kommuner nu skal regulere sygedagpengesatsen med tilbagevirkende kraft.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev