Annonce

Tema: Mønsterbryderne

Sosu'er og pædagogiske assistenter er de største mønsterbrydere


Forsker kalder velfærdsuddannelser for ”en motorvej
for ufaglærtes børn”. De åbner en verden af muligheder, mener FOA.  

Annonce

Ny forskning viser, at sosu-uddannelserne sammen med uddannelsen til pædagogisk assistent er bedst til at skabe mere lighed i samfundet, når det drejer sig om unges uddannelse.  Andreas Hemme

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Mange danskere med ufaglærte forældre får ikke selv en uddannelse. Mens børn af højtuddannede forældre typisk også tager en længerevarende uddannelse.

Men det mønster er erhvervsuddannelserne gode til at bryde, og de allerbedste til det er sosu-uddannelserne og uddannelsen til pædagogisk assistent. 

Det skriver A4 Nu på grundlag af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet)

”Særligt velfærduddannelserne er en motorvej for ufaglærtes børn. Både sosu-uddannelsen og uddannelsen til pædagogisk assistent løfter ekstraordinært mange unge med ufaglærte forældre,” siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i AE-rådet, til A4 Nu.

Masser af muligheder

I dag får kun 6 ud 10 unge med ufaglærte forældre en ungdomsuddannelse eller en erhvervskompetencegivende uddannelse. Mens det er 8 ud af 10 blandt de øvrige unge.

Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA er ikke overrasket over, at sosu-uddannelserne kan gøre noget ved det problem.

”Det, vi har ramt med sosu-uddannelserne, er muligheden for en blød indkøring, hjælp til at læse og stave for dem, der har den udfordring, og god vekselvirkning mellem praktik og skole,” siger han til A4 Nu.

Torben Klitmøller Hollmann peger også på, at uddannelserne er en indgang til at læse videre for dem, der gerne vil det. For eksempel til pædagog, sygeplejerske eller ergoterapeut.

”Der åbner sig en hel verden med masser af muligheder – også for dem, der ikke har gået på gymnasium.”

Den lige vej til et job

Steen Baagøe Nielsen, der er uddannelsesforsker på RUC, mener, at en hovedforklaring på uddannelsernes tiltrækningskraft, er, at de ofte er vejen til et job.

”Arbejdet og det praksisnære betyder meget. Mange af dem, der tager de uddannelser, har ikke de bedste skoleerfaringer, og derfor er det en styrke, at uddannelsen har et klart formål. Man tager ikke uddannelse for uddannelsens egen skyld,” siger han til A4 Nu.

Læs hele A4 Nu’s artikel

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev