Det gav et smæld i ryggen, da social- og sundhedshjælper Gitte Libergren ville forflytte en borger til en stålift, og han ikke samarbejdede, som han plejede. Det var tilbage i november 2017.
Det var en af den slags smæld, der gjorde, at Gitte Libergren intet kunne. Hun kunne ikke passe sit arbejde og kunne hverken klare rengøring eller indkøb i hjemmet.
Hverken besøg hos læger, fysioterapeuter, kiropraktorer eller alternative behandlere hjalp.
Fravær førte til opsigelse
Da der ikke var udsigt til, at Gitte Libergren kunne komme tilbage til sit arbejde, endte hun med i juni 2018 at blive opsagt fra sit job.
Efter opsigelsen begyndte problemerne for alvor.
Fejl i sygedagpenge
Gitte Libergren var ansat i en 25 timers stilling. Og derfor fik hun sygedagpenge for det antal timer kommunen havde fået refusion for, da Gitte var syg.
Men det var en fejl, for Gitte er fuldtidssikret medlem af A-kassen og har derfor ret til sygedagpenge for 37 timer om ugen, svarende til samme sats som ved ledighed, hvilket fremgår af Sygedagpengelovens § 51.
Det var hos FOA Skive, at fejlen blev opdaget. Men alligevel fik Gitte ikke de fulde dagpenge med tilbagevirkende kraft, men først fra mandagen efter den dag hun kontaktede kommunen for at gøre opmærksom på, at satsen ikke var den rigtige.
Kontakt med kommunen
Dermed fik Gitte Libergren færre sygedagpenge, end hun var berettiget til i mere end en måned.
“Jeg havde fået at vide, at det ordnede sig selv med sygedagpenge,” siger Gitte Libergren.
Men det var ikke tilfældet, og Gitte var flere gange i kontakt med kommunen, før hun endte med at få den rette sats.
FOA: Besparelse ind ad bagdøren
Peter Nielsen fra FOA Skive vil meget gerne gøre andre i samme situation som Gitte opmærksomme på, at de skal gøre deres kommuner opmærksom på at ændre sats i god tid, når lønnen stopper. Og at ændringen ifølge en bekendtgørelse først vil træde i kraft mandagen efter anmodningstidspunktet.
“Man har krav på en sats, men man får det først, når man har anmodet om det. Sådan var det ikke tidligere, og det er en besparelse ind ad bagdøren fra kommunerne. Der går mange deltidsansatte rundt, der er blevet opsagt, som ikke ved, at de skal gøre det her,” siger Peter Nielsen.
Ny procedure
Og gør man ikke selv noget, så får man kun sygedagpenge for det antal timer, man tidligere var ansat.
Episoden med Gitte Libergren har fået Peter Nielsen og FOA Skive til at ændre deres procedure, når der er deltidsansatte, der bliver opsagt på grund af sygdom.
“Når vi skriver til dem, når de er blevet opsagt, har vi indføjet, at de inden lønophør skal anmode om at få den rette sats,” siger Peter Nielsen.