Den private bostedskoncern Habitus budgetterede alene på deres sjællandske bosteder i 2017 med at købe vikarer af deres eget vikarbureau for 17,7 millioner skattekroner.
På trods af det store beløb spurgte Socialtilsyn Hovedstaden, der har ansvaret for at føre socialt- og økonomisk tilsyn med en række af Habitus' bosteder, aldrig ind til, hvad time-prisen på vikarerne var.
Det viser et svar fra Socialtilsyn Hovedstaden:
Læs også: Handicaporganisation: Bosteds vikar-fidus skader borgernes trivsel
“Socialtilsynet har ikke i forhold til HabitusHusene Sjælland spurgt direkte om kostprisen for en vikartime, men har forholdt sig til de budgetterede omkostninger og budgettet i sin helhed,” skriver tilsynet på
Fagbladet FOAs spørgsmål, om tilsynet har modtaget oplysninger om, hvad time-prisen er på vikarerne.
FOA: Tilsynet skal kende vikarprisen
Hos FOA mener næstformand Thomas Enghausen ikke, at det er i orden, at ejerne af Habitus kan bruge et tocifret millionbeløb på vikarer, uden at offentligheden har indsigt i, hvad pengene er gået til.
Tilsyn: Budgettet er godkendt af revisor
Fagbladet FOA har gennemgået regnskaberne for Habitus-koncernens sjællandske bosteder fra 2017. De viser, at Habitus’ reelle indkøb af vikarer var langt højere end angivet i budgetterne. Således brugte koncernen ifølge regnskaberne alene på deres sjællandske bosteder 28,97 millioner kroner på vikarer.
“Budgetomkostningen til vikarer er vist i koncernnoten som værende samhandel inden for koncernen, og at tilbuddets revisor derfor som led i sin revision af tilbuddets årsregnskab blandt andet skal påse, at betalingen for vikarer sker på markedsvilkår,” skriver Socialtilsyn Hovedstaden.
Utilfredsstillende forklaring
Den forklaring er utilfredsstillende, mener Thomas Enghausen:
Læs også: Bostedsejere køber vikarer for millionbeløb af eget firma
"
Hvis man er ude på et tilsyn på et bosted, og man ser, at der er et millionbeløb i udgifter til vikarer, så burde de spørge ind til, hvad vikarerne koster per styk, så tilsynet får et retvisende billede af den samlede omsætning af vikarressourcer på bostedet," siger han.