Annonce

Lotte

Tema: Stress

5 gode råd: Sådan taler du åbent om stress


Du kommer længst ved at være åben om dine symptomer på stress, lyder rådet fra eksperter.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Lotte Berthelsen blev ramt af stress og var sygemeldt i et halvt år. I dag fortæller hun både venner, kolleger og familie, når hun føler sig presset på arbejdet. Det hjælper hende til at håndtere det. Lars Horn

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Her er fem gode ekspertråd til, hvordan du bedst taler med dine kolleger, venner, familie og leder om dine stresssymptomer. 

1. Hold kontakten til venner og familie

Venner og familie er som regel de første, der opdager, hvis din lunte er kortere, end den plejer, eller hvis du på anden måde ændrer adfærd. Hold kontakten til dem, du er knyttet til.

Stressede mennesker kommer ofte til at trække sig fra sociale sammenhænge, og selvom det føles uoverskueligt, er det vigtigt at bruge tid med dem, der kender dig godt. Pas på med at afreagere på de nærmeste. Det er hos dem, du kan få støtte og gode råd.

2. Vend problemerne med dine kolleger 

Dine kolleger kender din arbejdssituation og jeres fælles vilkår. Tal med dem. Måske har nogle det på samme måde som dig, uden at nogen af jer tør stå frem. 

3. Vær tydelig over for din leder

Giv udtryk for dine følelser, inden de løber af med dig. Fortæl præcist, hvad du er utilfreds med og usikker på. Vis forståelse for arbejdspladsens situation, men kommuniker klart, at kravene nu overstiger dine ressourcer. 
 
Tro på, at din leder gerne vil vide, hvordan du har det. Og hvis du har et forslag til en løsning, så sig til. 
 

4. Gå i samlet flok til lederen

Hvis du og dine kolleger oplever, at jeres leder negligerer de problemer, som I hver for sig forsøger at rejse, kan det være en idé at gå til lederen i samlet flok. På den måde er der større chance for, at I bliver taget seriøst, og at ansvaret ikke bliver placeret hos den enkelte.

5. Brug de tillidsvalgte

Snak med din tillidsrepræsentant eller din arbejdsmiljørepræsentant, hvis du oplever stresssymptomer. Din information kan hjælpe til bedre forståelse af, hvad der sker på arbejdspladsen.

I har på arbejdspladser i kommunerne også mulighed for at få gratis konsulenthjælp til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø via SPARK (Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne). Læs mere her.

Du kan læse meget mere om stresshåndtering og få gode råd til forebyggelse på FOA.dk og på Etsundtarbejdsmiljø.dk.

Kilder: Stressforsker fra Aarhus Universitet Tanja Kirkegaard, arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal og Branchearbejdsmiljørådets værktøjskasse om stresshåndtering. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev