Annonce

Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Prisen for at være åbenmundet


Er du vidne til svigt og alvorlige fejl, som du ikke kan stå inde for? Er trivslen helt til rotterne?

Annonce

Ny forskning viser, at privatansatte i mindre grad råber op om kritisable forhold på arbejdet, end offentligt ansatte gør. Jørgen True

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Når privatansatte, der arbejder inden for offentlig velfærd, får kendskab til ubehagelige og uetiske forhold på jobbet, er det langt fra sikkert, at de tør påpege det over for chefen eller stå offentligt frem. 

Læs også: Privatansatte i ældreplejen holder viden om kritisable forhold tilbage

Ny forskning viser, at et mindretal (39 procent) af de privatansatte, der har oplevet kritisable forhold på arbejdet, er gået til ledelsen. Blandt de offentligt ansatte har over halvdelen alarmeret ledelsen i sådan en situation. 

Privatansatte frygter i højere grad end offentligt ansatte at betale en høj pris for at være åbenmundede. Frygten for at gå ned i løn eller blive fyret er ikke ubegrundet.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Privatansatte har nemlig ikke ret til at udtale sig om arbejdsforhold, hvis arbejdsgiveren ikke vil have det. Det gælder også, når offentlige opgaver udliciteres. Ytringsfriheden i grundloven gælder i den sammenhæng kun for offentligt ansatte. 

Det er stærkt bekymrende i en tid, hvor flere pleje- og omsorgsopgaver udliciteres til private aktører. Det bliver sværere for de ansatte at råbe op, når det er nødvendigt – og det bliver sværere for offentligheden at få indsigt. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev