Annonce

Torben Hollmann formand for social- og sundhedssektoren

Debat 

Klumme: Sosu mangel skal løses opfindsomt og ansvarligt


Den omfattende mangel på social- og sundhedspersonale kræver nytænkning. Men vi må ikke gå på kompromis med service eller faglighed.

Annonce

"Nye idéer til at imødegå manglen på hænder er vigtige, så de ansatte kan holde til opgaverne og borgerne få den pleje og hjælp, de har brug for. Men der bør være grænser for påhitsomheden", skriver sektorformand Torben Hollmann, der påpeger at fagligheden skal holdes i hævd.  Jørgen True

Af Torben Hollmann
Sektorformand

Annonce

Flere ældre borgere og flere social- og sundhedsansatte, der nærmer sig pensionen. Tre ud af fire kommuner mangler sosu’er, og i 2026 vil der landet over mangle hele 40.000. Udfordringen med at rekruttere tilstrækkeligt uddannede inden for faget er alvorligt.

 Derfor er det også en helt central opgave, jeg vil lægge mange kræfter i. Hvert medlem er vigtigt. Hver ansat værdifuld. Flere skal trækkes til faget. Opfindsomheden er stor i de  tørlagte kommuner. 

Horsens Kommune har søgt efter teenagere til at ‘hygge’ om plejehjemsbeboere. For at gøre jobbet mere attraktivt skal social- og sundhedsansatte i Esbjerg Kommunes hjemmepleje fremover alene stå for pleje af borgerne, mens rengøringsassistenter gør rent.

Forårets overenskomst og lønløft til sosu-området er et vigtigt skridt på vejen.

Torben Hollmann, sektorformand. 

Nye idéer til at imødegå manglen på hænder er vigtige, så de ansatte kan holde til opgaverne og borgerne få den pleje og hjælp, de har brug for. Men der bør være grænser for påhitsomheden. Fagligheden skal holdes i hævd. 

Når hygge med ældre bliver et fritidsjob, forsvinder vigtigt relationsarbejde fra sosu’erne, som er afgørende for at kunne vurdere den enkelte ældres trivsel og helbred. Det kan hverken en teenager eller en rengøringsassistent forventes at kunne. 

Forårets overenskomst og lønløft til sosu-området er et vigtigt skridt på vejen. Men der skal mere til. Vi skal fortsat kæmpe for flere tiltag. Flere skal kunne få fuldtids- frem for deltidsstillinger. Der skal være bedre tid til opgaverne. Og der skal være respekt om både fag, ansatte og borgere. 

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev