Kun hver fjerde af de FOA-medlemmer, der har weekendarbejde, har stor eller meget stor indflydelse på planlægningen af weekendvagterne. Det viser en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer. Arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal guider dig til at få indflydelse på din arbejdstid.
Læs også: 7 ud af 10 FOA-medlemmer mangler indflydelse på weekendvagter
1. Hiv fat i din TR, AMR eller leder
Er du utilfreds med din arbejdstid, skal du til en start tage fat i din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant og leder. Hør, om der er mulighed for at indgå en dialog om arbejdstiden.
Det er vigtigt, at du gør dem opmærksomme på problematikken, for ellers ved de ikke, at der er et problem.
2. Du behøver ikke have konkrete løsninger
Når det drejer sig om selve strukturen på jeres arbejdstid, behøver du ikke at have konkrete løsninger, når du henvender dig til de tillidsvalgte og din leder. Det er deres opgave at sætte en proces i gang.
3. Undersøg problemets omfang
Der kan være forskellige opfattelser og ønsker til arbejdstiden blandt dig og dine kolleger. Et godt sted at starte for at få ændret arbejdstiden er derfor at undersøge jeres holdninger og ønsker til arbejdstiden.
Læs også: ”Skal du nu på arbejde igen, mor?”
Eksempelvis kan de tillidsvalgte og lederen igangsætte en miniundersøgelse, et pilotprojekt eller sætte fokus på emnet i en APV.
4. Etablér en arbejdsgruppe
Ved ændringer i arbejdstiden bliver der ofte nedsat en arbejdsgruppe. Ønsker du at have direkte indflydelse på arbejdstiden, kan du som ikke-tillidsvalgt godt være med.
Den vil typisk bestå af repræsentanter fra forskellige grupper på arbejdspladsen; natarbejdere, dagvagter osv. Det er MED-udvalget, der udformer arbejdsgruppen.
5. Tag fat i din FOA-afdeling
Er din arbejdsplads ikke lydhør over for at se på ændringer i arbejdstiden,
kan din FOA-afdeling involveres. Typisk er det de tillidsvalgte på arbejdspladsen, der tager fat i afdelingen, men alle kan tage kontakt.
Læs også: Sosu'er i plejefirma får knap 2,5 millioner tilbage i løn
Afdelingen kan tage diskussionen med arbejdspladsen på vegne af medlemmerne. De kan se på, hvilke muligheder der er for at trække på erfaringer fra andre arbejdspladser eller for at lave en helt ny lokal arbejdstidsaftale.
Kilde: Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.