Nu, hvor jeg efter 15 år stopper som formand for Social- og Sundhedssektoren, kan jeg kigge tilbage på en periode, hvor fokus har været på faggruppernes fag og muligheden for at anvende fagligheden i mødet med borgerne på social- og sundhedsområdet.
Fag og faglighed er tæt forbundet med anerkendelse. Netop anerkendelse har for mig været den røde tråd i det spændende arbejde, jeg har fået lov til at stå i spidsen for. I 2007 fik vi gennemført autorisation af social- og sundhedsassistenterne.
En autorisation, der anerkender den faglighed, som faggruppen praktiserer i det daglige arbejde. Vi har i mange år kæmpet for at skaffe portørerne en anerkendt uddannelse. Nu kan en erhvervsuddannelse øjnes i horisonten.
Vi tog et stort skridt i 2017 med de nye social- og sundhedsuddannelser, der styrker fremtidens social- og sundhedshjælpere og -assistenter til at stå i centrum for fremtidens plejeopgaver, hvor flere borgere skal blive længere tid i eget hjem.
Forårets overenskomstforhandlinger følger også den røde tråd og gør social- og sundhedsområdet mere attraktivt med et markant løft af elevlønningerne og en særskilt pulje til at hæve lønnen for de faggrupper, der efterspørges, og mærkbare forhøjelser til alle medarbejdere i social- og sundhedssektoren.
Vi har lagt alle sektorens kræfter i kampen for, at alle faggrupper kan anvende deres faglighed i arbejdet med at skabe størst mulig kvalitet og lighed i et sundhedsvæsen, der skal fungere i et stadig mere ulige samfund.
Vi har ikke opnået det hele, men jeg kan selv få øje på den røde tråd, når jeg kigger tilbage. Jeg håber, at netop dén røde tråd vil være tydelig i sektorens fremtidige arbejde.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.